Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19:e Dan Anderssonveckan är invigd

/
  • Styva underhållare. Sångerskan Linda Styf med musikerna Pelle och Lasse Bertilsson och Göran Israelsson var först ut bland de många underhållare som är engagerade i årets DA-vecka. Deras program rönte stor uppskattning.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

För sanna vänner av Dan Andersson-kulturen vankas på nytt en lång rad olika programpunkter varje dag fram till och med kommande söndag. Då avslutas veckan traditionsenligt med Luossafesten vid Dan Anderssons minnesstuga i Skattlösberg.

Efter välkomsthälsning, förmedlad av kultursekreterare Ylva Sellin, gavs ordet till Johnsson som troget axlar ansvaret för invigningsceremonin och högtidstalet.

Han inledde med några citat ur den nya boken Gasenberget En fäbodvall i Grangärde socken med skildringar av författaren Ivan Oljelund. I den finns ett finstämt kapitel om skalden när han i unga år deltog i slåtterarbetet på vallen.

Ceremonien vid tunet kulminerade med att spelmannen Ove Frid hade den äran att än en gång få gnida Dan Anderssons "svarta fiol" som dagen till ära hade tagits ut ur sitt trygga förvar.

- Det är inte många som får spela på den här fiolen. Det är ett hedersuppdrag, sade Frid diskret till tidningens medarbetare efter avslutat framträdande.

En höjdpunkt i programmet "släppet" av boken Minnen från Luossa med berättelser av tidigare guiden Nisse Munck. Idégivare är vännen Inge Mattsson, Örebro, som också har svarat för redigering och layout. När han, i ordets rätta bemärkelse, släppte ett exemplar i scengolvet, var det för de flesta en glad överraskning. Många passade på att köpa och Nisse Munck hade senare fullt upp med att signera.

Boken, vars första upplaga omfattar 1 500 exemplar, utges i samverkan med Dan Andersson-sällskapet och Skattlösbergs hembygdsgille.

För programmets senare del svarade sångerskan Linda Styf från Stockholm. Hon framförde ett uppskattat program med tonvikt på Dan Anderssons visor. För ackompanjemanget svarade bröderna Pelle och Lasse Bertilsson, piano och violin, samt Göran Israelsson, kontrabas.

Mer läsning

Annons