Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"17-0 till ABB:s kabel"

/
  • Total enighet. Riksdagsmännen Staffan Anger (m), Kent Persson (v) och IF Metalls Per Öhman är alla förbluffade över att affärsverket Svenska Kraftnät inte hör signalerna att riksdagen vill ha HVDC Light i Sydlänken.

Annons

Riksdagsmännen Kent Persson (v) och Staffan Anger (m) från Västmanland gästade ABB i går för att diskutera Sydlänken tillsammans med IF Metalls infrastrukturexpert Per Öhman. Båda riksdagsmännen sitter i riksdagens näringsutskott.

- Vi har gått igenom hela projektet, det är ingen tvekan om att det måste bli ABB:s nya teknik. Det här är ingen partiskiljande fråga, hade vi röstat i näringslivsutskottet hade det blivit 17-0 till kabelns fördel. Hela näringslivsutskottet är förvånat över att Svenska Kraftnät inte redan fattat beslut för kabeln, säger Staffan Anger.

- Det är mycket märkligt det som hänt. Någonstans i Svenska Kraftnät har det gått prestige i frågan. Beslutet har skjutits upp fem-sex gånger och det kostar bara pengar att göra så, säger Kent Persson.

- Kabeltekniken är bra för miljön, har ny svensk teknik och ger nya arbetstillfällen. Den bästa kombination man kan tänka sig. Vi har nu mindre än ett år på oss för att Sverige ska behålla det tekniska försprånget som ABB skapat, säger Kent Persson.

- 2100 jobb handlar det om. ABB behöver en referensanläggning och sedan kommer jobben med exporten, konstaterar Anger.

Kent Persson påminner om hur Asea och Vattenfall på sin tid samverkade om industriprojekt som sedan blev stora exportframgångar för landet. Han vill slå vakt om denna tradition. Persson berättar också att man från utskottets sida träffat förre generaldirektören och den tillförordnade så inom Svenska Kraftnät vet man vad riksdagsledamöterna i utskottet anser om den 53 år gamla luftlinjetekniken.

Anger bedömer att det bara är en tidsfråga innan man från regeringshåll ger affärsverket Svenska Kraftnät en klar fingervisning om valet av teknik.

- Vi får fundera ut något så att vi kan få upp det här i näringsutskottet i höst, lovar vänsterpartisten om inte redan regeringen redan då satt Svenska Kraftnät på plats.

- Teknikvalet är solklart, hävdar moderaten Staffan Anger.

Vid besöket på ABB i går så informerade Lars G Karlsson från kabelfabriken i Karlskrona, Bo Normark, Gunnar Asplund, Mielotte Bohl och Bo Pääjärvi om tekniken från ABB Power Systems samt fackliga representanter om jobben och miljövalet.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén gästade nyligen Ludvika i samma fråga och han väntar de närmsta dagarna besked från regeringskansliet då förbundsordföranden vill träffa regeringen och näringsminister Maud Olosson (c).

Per Öhman från IF Metall säger att fackets krav på en granskning av Svenska Kraftnät av riksrevisionen står kvar.

Mer läsning

Annons