Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 nya jobb till Ludvika

Annons

2007 hade forskningsbolaget Stri i Ludvika 45 anställda, i dag 55.

Nu söker Stri ytterligare 15 kvalificerade ingenjörer.

- Vi börjar nu rekryteringen av 15 kvalificerade ingenjörer inom högspänningsteknik och kraftsystem för stationering i framför allt Ludvika men också till kontoren i Västerås och Göteborg. Detta inkluderar både erfarna specialister samt nyutexaminerade gymnasie- och högskoleingenjörer, säger vd Dan Wikström som inleder rekryteringskampanjen med annonser i helgen i Dalarna, Västerås och på andra ställen.

Satsningen sker för att möta en ökad efterfrågan av konsulttjänster och provning.

- Styrelsen har godkänt en utbyggnad av vårt högspänningslaboratorium för 40 miljoner kronor. Sedan 2006 har vårt labb varit fullbelagt och vi får tacka nej till provningsuppdrag. Svenska Kraftnät har ökat sina investeringsplaner med en faktor tio och likadant har många andra kraftnätsbolag gjort. Så marknaden växer för oss, säger Wikström

Utöver utbyggnaden av högspänningslaboratoriet så utvidgas Stris Smart Grid anläggning som ett led i samarbetet inom High Voltage Valley i Ludvika, statliga Vinnova och med KTH och Uppsala Universitets projekt InnoEnergy inom EU-projektet European Institute of Technology (EIT).

Här investeras ytterligare ett par miljoner för att öka resurserna för forskning inom vind- och solkraftsgenerering samt lagringsmetoder med olika batterisystem

- Tillväxten inom högspänningsmarknaden fortsätter där konsulttjänster och provning efterfrågas speciellt för HVDC, ultrahöga spänningar, vindkraftintegrering och kablar. En fortsatt hög orderingång möjliggör en sådan investering för att kunna förse marknaden med spetskompetens och avancerade provningsresurser, säger Wikström.

Stris vd har också i dagarna träffat ett avtal med Oleg Budgarin, ordförande i det ryska kraftnätsbolaget Federal Grid inom området Power Engineering som gäller högspänningsutrustning och kontroll av aktiv och reaktiv effekt som används i smarta nät, Smart Grid.

- I Ryssland gäller det konsulttjänster. Vi ska också fortsätta diskussionen med Eskom i Sydafrika i oktober och hoppas på ett konsultavtal i Libyen.

Tidigare har Stri haft stora uppdrag i Indien och Kina iniom 800 kilovolt UHVDC och med ABB där en förstudie på 1000 kilovolt UHVDC är på gång. Kina vill gå upp i spänning i en handfull projekt runt 2020.

- Men det får ni ta med ABB, säger Wikström.

- Stri ser fram emot detta samarbete, eftersom de nordiska länderna och Ryssland har ett liknande klimat med snö och is och alla har en lång erfarenhet av ultrahögspändöverföring.

Mer läsning

Annons