Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1350 scouter på läger i Kopparbo

/
  • Jubileumsutställning. – Under lägret visar vi en intressant jubileumsutställning, säger presschefen Agne Sjögren, här vid ett porträtt av grundaren, engelsmannen Robert Baden-Powell.
  • Renlighet. Det är noga med hygienen i fält. Det bevisade detta gäng scouter från Knivsta gärna för tidningens fotograf.
  • Fältkök. Yngve Pettersson jobbade vid Ludvikakårens fältkök när tidningen kom på besök. Skorpans kycklingpytt var lördagens lunchmeny på Kopparbolägret.
  • Rörde om i grytan. Vid Ludvikascouernas tältstad träffade vi bland andra Nicole Accord som förberedde utspisningen av de unga hungriga lägerdeltagarna.

Annons

Det var med stora förväntningar som de många unga scouterna anlände till lägerområdet på lördagen tillsammans med sina ledare. Under eftermiddagen etablerade de respektive kårerna sina tältstäder på fälten innan det var dags för middag och invigning.

På söndagen var det full fart på aktiviteterna och så kom det att bli ända fram till onsdag eftermiddag när alla packar ihop och åker hem efter den givande vistelsen på det sommarfagra Kopparbo.

- Vi vill gemensamt fira att det i år är 100 år sedan scoutrörelsen startade, säger Agne Sjögren, kårchef i Krylbo och tillika presschef för Kopparbolägret.

- Deltagarna kommer att stöta på scoutingens historia tillsammans med ett flertal av Astrid Lindgrens figurer. Bland annat kommer de att få göra ett besök hos Ronja och Birk i deras skog, se vilken fin utsikt Karlsson på taket har från luften och hjälpa Pippi Långstrump att gömma guldpengar. De får också lära sig att sy av Ida och pigan Lina, träffa Madicken och besöka Pippis pappa på sjön, fortsätter han med entusiasm.

Storlägret är väl organiserat och det praktiska uppges fungera mycket bra. Förutom olika programpass förekommer hela tiden olika andra roande aktiviteter. Bland annat får barnen hålla på med tenngjutning och trycka upp egna lägertröjor. Det handlar också om tovning av ull och gå på lägerdisco.

- Här har deltagarna också många tillfällen att träffa nya kompisar, uppleva gemenskap, få utmaningar och nya kunskaper. Det blir ett minne för livet.

100-årsjubiléumet uppmärksammas i en sevärd utställning i ladugården. Sammanställare är Ingemar Skymning från Borlänge och bland annat visas massor av scoutmärken, uniformer och foton från scoutingen genom åren. Dyrgripen i samlingen är ett porträtt av "urscouten", engelsmannen Robert Baden-Powell som grundade rörelsen 1907.

Mer läsning

Annons