Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

110 år gamla bildernyhet på hemvändardag

/
  •  Foto: Thomas Isaksson
  • När förra seklet var mycket ungt kom Albin Andersson och förevigade olika miljöer i Blötberget. Vid hemvändardagen kunde dessa bilder visas för en större allmänhet för första gången.  Foto: Thomas Isaksson
  • 1975-1976 spelade vårt hockeylag i tvåan, minns Elov Danielsson. Men ska man prata om Blötbergets store son genom tiderna så är det en berest man som får Danielssons röst.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

- Det var den kände Albin Andersson som besökte Blötberget strax efter 1900 och fotograferade, berättar Elov Danielsson.

Danielsson, något av primus motor för detta ett av årets största arrangemang i byn, hade förstås mycket information om bilderna.

- Gruvdriften startade på allvar runt 1900 och på det där fotografiet, säger han och pekar, kan man se de första arbetarbostäderna. De kom senare under 1900-talet att gå under namnet gamla kasernerna.

En annan av Albin Anderssons "nyupptäckta" bilder visar den första direktörsbostaden, nuvarande Blötbergsgården, som för hundra år sedan hade ett annat utseende. Gruvkontoret och det första anrikningsverket liksom en av gatorna i byn var annat som Andersson förevigade.

Hans bilder, i förstorad version, fanns uppsatta på väggen i skolans gymnastiksal. Här visades också privata bilder med Blötbergsfolk liksom den skärmutställning som brukar plockas fram till hemvändardagen.

När Elov Danielsson får frågan så behöver han inte fundera länge över vem som bör tituleras Blötbergets store son.

- Hans Granqvist, radiokorrespondenten. Och så har vi ju Bengt Nåjde (löparen).

På damsidan då? Här måste han grunna några sekunder till innan namnet Ebba Sedell poppar upp.

- Hon var en duktig skidåkare på 30-talet som bland annat kom tvåa i SM och vann flera distriktsmästerskap.

Skolan var knutpunkten för hemvändardagen i lördags. Härifrån utgick den guidade byavandringen under förmiddagen, här visades bildspel, ställdes ut konst och hantverk och förekom underhållning.

- När Åke Lundeberg och Roger Broberg från Saxdalen var här och underhöll tidigare i eftermiddag så var det nästan fullsatt i gymnastiksalen.

Elov Danielsson leder den hembygdscirkel som driver det årligen återkommande arrangemanget. Men nästa år kan det mycket väl vara en annan arrangör.

- Vi funderar på att bilda en förening som kanske får namnet Blötbergets kulturförening.

Mer läsning

Annons