Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika och seniorboende för 55+

Annons

I tidigare insändare har jag påtalat det stora tidsavståndet från pensioneringsdagen till tidpunkten för så kallat särskilt boende. Trenden har varit att de äldre ska bo kvar i sina gamla hem så länge som möjligt. Utredningar har visat att detta i många fall leder till ökad social isolering med åtföljande passivisering. Många äldre har kommit att uppleva det egna hemmet som ett fängelse.

I allt fler kommuner har därför alternativa boendeformer skapats. Dessa boendeformer ska ge möjlighet till såväl privat avskildhet som social samvaro och möjlighet till gemensamma aktiviteter. Detta medför ökad valfrihet för den enskilde. Seniorboendet ska därför innehålla gemensam matsal för dem som önskar äta tillsammans och gemensamma aktivitetsutrymmen för den sociala samvaron.

Seniorboenden kan drivas i många verksamhetsformer. Hyresgästerna kan bilda kooperativ, stiftelser kan upprättas eller privata företag kan sköta driften. Viktigt är att hyresgästerna får ett väsentligt inflytande över verksamheten.

Våra pensionärer är värda att få leva ett kvalitativt rikt liv även på äldre dagar.

ROLF HÖGBERG (FP)

LUDVIKA

Mer läsning

Annons