Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvig på scen med trubadurer

Annons

- Det här var roligt fast vi bara övat en minut. Det måste vi göra om, sade Stefan Ström, en av två trubadurer som uppträdde på gammelgården i lördags.

Den andre var Evert Ljusberg.

Men överraskningen var 17-årige Ludvig Ohlnér från Brötjärna som hastigt och lustigt fick medverka på ett hörn.

Ludvig är lokal kändis och har sjungit och spelat i olika sammanhang på gammelgården och vid Tansåhyttan. Huvudinstrument är gitarren och sångrösten.

Till vardags går Ludvig på gymnasiet i Rättvik, på folkmusikprogrammet. Men musiksmaken och skivsamlingen är bred.

- Jag fick höra en cd med Stefan Ström och tyckte om det. Sedan fixade arrangören så att jag fick vara med, berättar Ludvig. Tillsammans framförde de Dan Anderssons Helgdagskväll vid timmerkojan.

Stefan Ström spelade flera visor av Dan Andersson men också många av den, i hans tycke, bäste berättaren, Evert Taube.

- En god visa ska vara en berättelse, gärna om olycklig kärlek, sade Stefan Ström.

Efter kaffepausen var det dags för Evert Ljusberg. Han inledde med Taubes Så skimrande var aldrig havet. Texten hade han översatt till härjedalska.

Många skratt hördes när Ljusberg förklarade hur han fått leta synonymer till både hav och älskling. Hav finns det inte i Härjedalen, däremot rikligt med tjärnar. Och ordet älskling används inte. Det blev en mera jordnära version av Taubes visa.

På grund av regnet flyttades tillställningen först in på logen. Men det kom så många, cirka 120 personer, att man var tvungen att flytta ut igen.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons