Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande Met-premiär på folkan

/
  • Anne Åström, Saxdalen, hörde till gänget som efterlyste ett samarbete med någon restaurang i samband med operavisningarna.
  • Karin Olofsson, Ludvika, hittade också till Smedjebacken efter en artikel i Svenska Dagbladet.
  • Birgitta Lindborg, Västerby, Hedemora, såg i Svenska Dagbladet att en Metropolitanföreställning skulle visas på biografer runt om i landet och tog på internet reda på att Smedjebacken var en av orterna.
  • Bo Magnusson, Stockholm, har faktiskt sett Madame Butterfly på riktiga Metropolitan. Han tycker det är fantastiskt med den nya tekniken och vill gärna gå på Montreux jazzfestival i Smedjebacken.
  • Operaentré. Med digital teknik kom den stora operavärlden till lilla Smedjebacken och Folkets hus på lördagskvällen.

Annons

Folkets hus i Smedjebacken var med i den allra första vågen av digitaliseringar av svenska biografer. Men försöken att ta emot sändningar via satellit har haft varierad framgång hos publiken.

VM-finalen i fotboll 2006 sågs av åtta personer. Fler har det varit på visningar av musikaler och nyårskonserten 2005. Men 2006 års nyårskonsert från Wien drabbades av överföringsproblem.

Redan första kvällen med operautsändningar gick emellertid kalkylen ihop och gav ett nettoöverskott i kassan.

– Vi har våra personalkostnader, 1500 kronor för sändningsrättigheterna och provision till Folkets hus centralt, sade Folkets husbasen Ingemar Nyrede

Artiklar i denna tidning och i de rikstäckande morgontidningarna hade väckt intresse. Det var de redan operafrälsta som kom.

Operakonsten har att övervinna den inställning som den hårdrockstrummis i Smedjebacken gav uttryck för när undertecknad ville bjuda med honom:

- Folk som gapar i två timmar. Sedan dör de på slutet.

Och ingen kan anklaga trummisen för att inte ha försökt - han har följt med mig på opera flera gånger. Men med opera är inställningarna ofta svart-vita.

Nästa utsändning är den 24 mars med svensken Peter Mattei i rollen som barberare i Rossinis buffa.

Fotnot: En recension av Eugen Onegin publiceras på tidningens hemsida.

Mer läsning

Annons