Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösspringande hund skrämde mamma

Annons

Ganska nyligen flyttade en familj med två hundar in i Blötbergsgården, det som förr var gruvkontor. Förra veckan sprang en eller möjligen båda hundarna in på dagisområdet.

- Detta skedde i samband med att en mamma skulle lämna sina barn. Hundarna kom emot henne och naturligtvis blev hon rädd, säger Anna-Karin Samuelsson, rektor för dagis och skola i Blötberget.

Samuelsson pratade med hundägaren och denne beslutade att omedelbart sätta upp ett fårstängsel för att hindra hundarna att komma in på dagisområdet.

- Men vi jobbar för att det ska sättas upp ett ordentligt staket. Jag förutsätter att kommunen ser till att staketet kommer på plats inom den närmaste tiden och allra senast till höstterminens start, understryker Samuelsson.

Nu är det inte bara hundar som kan irritera och oroa barn, föräldrar och personal i Blötberget. Personal på barnstugan menar att fordon som kör i området utgör en större fara så länge staket saknas runt barnstugeområdet.

- Jag förstår att den som är hundrädd kan känna obehag men jag tycker att hundarna är väldigt godmodiga och dessutom väldresserade. Sopbilar och andra fordon är jag mer orolig för.

- Det är inte så lätt för oss fyra anställda att i alla lägen hålla koll på 21 barn i åldrarna ett till sex år, säger en av de anställda.

Kommunalrådet Roger Stål (s) har fått ett brev från den förälder som upplever sig ha blivit attackerad av en hund vid Blötbergets dagis. Stål avfärdar inte kritiken från brevskrivaren.

- Självklart måste vi ha råd med staket runt våra barnstugor. Det här är ingen stor ekonomisk fråga men väl en viktig säkerhetsfråga, förklarar Stål.

I tidigare års budgetbeslut har politiker strukit önskemål om nya staket vid barnstugor. Andra investeringar har ansetts som viktigare. Om detta säger Stål i dag att politikerna inte haft klart för sig att staketkraven i grunden handlar om säkerhet och trygghet.

Kommunens tekniska chef Bertil Höök klargör att om det av säkerhetsskäl krävs staket så ska tekniska se till att sådana kommer på plats i såväl Blötberget som vid andra barnstugor där behov finns.

Detta trots att ekonomin är kärv. Tekniska har de senaste åren tvingats acceptera att anslagen för underhåll prutats. I årets budget är 10,8 miljoner anslaget men det skulle, enligt Höök, behövas uppåt 12 miljoner.

- Underhållspengar används också till reparationer efter skadegörelse och vi har problem med mycket skadegörelse.

Höök förmodar att kommunen inom de närmaste åren generellt måste göra stora investeringar i och vid barnstugorna.

- Så är det. Flera av dem är byggda på 70-talet och börjar bli 30-35 år gamla, konstaterar tekniska chefen.


Brevet till Roger Stål
Allmänheten har möjlighet att via kommunens hemsida på internet skicka brev med frågor till kommunalrådet under vinjetten "Roger Stål offentligt".

Här följer ett utdrag ur brevet från en kvinna med barn på Blötbergets dagis. Stål har ännu inte hunnit svara på brevet som "Annika" skickade den 4 maj.

"Sätt upp ett staket mot den angränsande tomten vid Blötbergets förskola omgående! I morse höll jag och min 2-åring på att bli attackerade av en ilsken hund som kom utfarande som en kanonkula från granntomten in på dagisområdet.

Hundar från granntomten ska väl inte kunna gå som de vill på dagisområdet med alla små barn? Personalen har tydligen sagt till om detta redan i höstas, men det har inte kommit upp något staket ännu. Jag blev så upprörd att jag nästan körde av vägen i morse.

Sätt upp ett staket ögonaböj. För pengar verkar det ju finnas gott om ... Kan man satsa 21 miljoner på ett äventyrsbad som vi skattebetalare inte vill ha, då ska man ha råd med ett rejält staket vid ett dagis!"

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons