Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löser ut fartsyndare

Annons

Idén att sälja försäkringar mot fortkörnings- och parkeringsböter är inte helt ny, men den håller på att utvecklas på flera håll i landet.

- Jag tycker illa om det här och anser att det är olyckligt. Hastighetsöverträdelse är ett allvarligt brott ur trafiksynpunkt, säger Bo Ottosson, sektionschef för Vägverkets avdelning för trafiklagstiftning.

Kenneth Johansson från Hedemora fick höra talas om ett av de redan etablerade hastighetsförsäkringsföretagen och tyckte snarare att det var en bra idé. Så bra att han själv bestämde sig för att testa tillsammans med två bekanta från Stockholm.

-Vi körde igång och började registrera de första kunderna i början av november. I går när jag tittade efter hade vi 300 registrerade så det tickar på, säger han.

Företagsidén är alltså att kunderna betalar en premie på 425 kronor per år och får två parkeringsböter och tre fortkörningsböter betalda av saktaner.com. De behöver inte tänka på mycket mer än att hålla sig till lagen vad gäller bilbälte och att försäkringen inte gäller för 30- och 50 vägar.

Kenneth Johanson och hans kompanjoners inställning till fortkörning blir dock något tvetydig när man går in på saktaner.com. Där deklarerar man att nollvisionen och trafiksäkerheten sätts i fokus. Samtidigt säger Kenneth Johansson följande:

- Vi vill inte uppmana folk att åka fort men rätt vad det är så åker man dit. Det gör de flesta vid något tillfälle. Det är accepterat att man kör för fort någon gång.

Det är just den inställningen som Vägverket är oroliga för när företag med samma idé som saktaner.com börjar etablera sig runtom i landet.

- Böter finns till som en avhållande effekt. Kan man slippa efterverkningarna av en hastighetsöverträdelse så är risken att en del struntar i att hålla hastigheterna, säger Bo Ottosson och fortsätter:

- Jag vet inte, men det är illa det här. Det är fel sätt att tjäna pengar på.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons