Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsammare låta massaveden gå upp i rök

Annons

- Sedan mitten av 90-talet har priset på tallmassaved rasat med cirka 100 kronor per kubikmeter, till dagens prisnivå som hamnar kring 160 kronor kubikmetern, säger Mats Larsson.

För massaved som levereras till den kommunala flisningsanläggningen vid Ryhagen i Malung har kommunen betalat 230 kronor. Det ger i slutändan ett energipris på 17 öre per kilowatttimme för flisen.

Om transportkostnaden till Ryhagen hamnar under 60-70 kronor per kubikmeter är det alltså lönsammare för en leverantör att sälja veden till värmeflis än till massaindustrin.

- Premien på cirka 70 kronor som betalas för flismassan täcker i vart fall in en transportkostnad motsvarande Sälen- Malung, konstaterar Mats Larsson.

Malungs kommun är näst störst som skogsägare av landets samtliga kommuner och äger skog för något 100-tal miljoner kronor.

Varje år tar kommunen ut cirka 7 000 kubikmeter massaved från de egna skogarna.

- I princip skulle vi kunna elda upp hela den mängden och utvinna energi i värmeverket, menar Mats Larsson.

Hittills har kommunen sålt kurant tallmassaved till industrin och i stället köpt in vrakmassa och rötskadad gran för att göra flis av till värmeverket.

- Men med nuvarande priser måste vi överväga om vi inte ska elda upp tallmassaveden.

- Om det låga priset på massaved består kan det också bli aktuellt att "exportera" värmeflis till kommuner i Mälarområdet. Både Västerås och Örebro har vissa problem att få tag i flis till sina värmeverk, säger Mats Larsson.

Enligt Mats Larssons bestämda uppfattning sker det en medveten dumpning av priset på svensk massaved.

- Importmassa från öst blir dyrare för industrin, ändå hålls priserna nere i Sverige. Massapriset borde vara minst 50 procent högre, säger Larsson.

En kubikmeter massaved ger 2,5 kubikmeter flis. Det massapris som kommunen betalar, 230 kronor, innebär att priset för flisenergin blir cirka 17 öre per kilowatttimme (kWh).

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons