Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekrav presenterade

Annons

I går, fredag, presenterade Kommunals ordförande Ylva Thörn och Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson grunderna för årets avtalskrav. Sveriges Kommuner och Landsting fick avtalskraven som gäller kraftigt höjd lägsta lön, trygga anställningsvillkor, ökat inflytande och medellöner i nivå med andra jämförbara yrkesgrupper.

Kommunal yrkar på en löneökning för 2007 med lägst 825 kronor, minst 205 kronor till alla kvinnor som tjänar under 20000 kronor och en kraftig höjning av lägstalönerna.

Till den kategori som har lägst lön hör Britt-Marie Jansson på Solhöjden. Hon har arbetat som vårdbiträde sedan 1992 på sin nuvarande arbetsplats, arbetar 75 procent och har 13500 kronor i grundlön.

-Visst är vi värda mer! Men jag vet inte hur mycket, säger Britt-Marie Jansson.

Innan hon började på Solhöjden har hon arbetat både inom skolkök och på olika charkuteriavdelningar. Hennes kollega Kerstin Tamminen är heltidsanställd, med drygt 18000 kronor i månadslön.

-Ja, nog skulle vi behövt mer i lön. Jag arbetar varannan helg, oavsett dag, och har varit fast anställd sedan -88. 1982 började jag här på beredskapsjobb och vikariat, berättar Kerstin Tamminen.

-Det är nog flest deltidare här, vi är bara fem heltidare av de som arbetar dagtid, berättar hon.

På kommunens tekniska kontor arbetar Per Strandberg som verkstadsarbetare och han tycker att årets lönekrav låter vettigt.

- Jag hoppas att det går att genomföra. Det är löneklyftor främst inom vården. Jag har 33 år i yrket så man har sett många vindar blåsa. Jag har nog inte reflekterat så mycket över lönekraven i år, säger Per Strandberg som arbetat i Smedjebacken sedan 1987.

Till verkstaden kommer gräsklippare, röjsågar, lastmaskiner och annat som behöver repareras.

- Det är rätt så stressigt här. Till skillnad från en vanlig bilverkstad sköter jag planering, beställer delar och utför arbetet själv, säger Strandberg som har strax över 20000 kronor i månadslön.

-Det är lite för lite, säger han och hoppas att Kommunal får igenom sina krav.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons