Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekontoret flyttar

Annons

Organisationen med det nya gemensamma lönekontoret ska rulla i gång vid årsskiftet 2007, är det tänkt. Men dessförinnan är det mycket praktiskt som ska ordnas. En fråga har varit var lönekontoret ska ligga rent geografiskt.

I går meddelade kommunalråden Gun Drugge (c), Måna Mattsson (s), Ulf Berg (m) Kent Persson (v) och Stig Henriksson (v) att det kommer att hamna i Norberg.

Frågan ska visserligen tas av respektive kommun och ledningen för det nya kontoret innan något formellt beslut är fattat men efter att ha utrett förutsättningarna för den geografiska placeringen är de politiska ledarna överens.

-Utredningen som gjorts av tjänstemän från varje kommun kom fram till att det inte har någon större betydelse var vi placerar lönekontoret. Förutsättningarna är de samma i alla fem kommuner och i den politiska diskussion som vi nu haft så kom vi fram till att det ska ligga i Norberg, säger Norbergs kommunalråd Kent Persson.

För de sex personer på lönekontoret i Hedemora som till en början berörs av beslutet blir det alltså till att pendla de cirka tre milen till Norberg. I framtiden får dock några av dem räkna med omflyttning eller med att bli övertaliga. Totalt räknar man med att spara in 10 till 15 tjänster på omorganiseringen som ska minska kostnaderna med mellan fem och sex miljoner kronor per år.

-Samordningen ger en effektivisering bland annat genom att vi behöver färre anställda men det här har vi redan gått ut och förberett de anställda på i kommunen, säger Gun Drugge.

Runt 8000 personer får löner utbetalda av de fem kommunerna i dag och alla kommer de att beröras av omorganiseringen.

I det nya gemensamma lönesystemet kommer varje anställd själv att gå in och registrera arbetade timmar och det är alltså där stora delar av effektiviseringen kan ske.

-I stället för att den anställde skriver på ett papper hur mycket han eller hon har arbetat och sedan lämnar det till en löneadministratör som knappar in uppgifterna på datorn så sköter den anställde nu inknappningen själv. Jag tror inte en enda kommun kommer att ha kvar de gamla systemen inom några år, säger Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson.

Just nu blåser centraliseringarnas och samordningarnas vindar i kommunerna. Ett samarbete runt gymnasieskolan i Hedemora och Avesta har redan diskuterats flitigt samtidigt som Hedemora vänder blickarna mot Säter och eventuella samordningar med dem. Frågan är om det inte blir rörigt med samarbete med flera olika kommuner?

-Jag tycker att man måste titta på varje område och bedöma vart och ett för sig. I vissa fall är det bättre för oss att samarbeta med Säter. Det svåra i den här frågan är den demokratiska biten. Vem ska kommuninvånarna ställa till svars när de är missnöjda med ett beslut? Där finns det en fara med att det blir rörigt, säger Gun Drugge.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons