Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Londons överhus nobbar val

Annons

Det brittiska överhuset fnyser åt nymodigheterna om hur ledamöterna ska tas fram. I omröstningar säger överhuset blankt nej till de demokratiska val som underhuset nyligen röstade igenom. Därmed hotar en seg politisk strid.

Det kallas för pingpong när under- och överhusen vid Themsen bollar förslag fram och tillbaka i till synes eviga omröstningar. På onsdagskvällen svarade det anrika överhuset House of Lords på en pingpong-serve om själva parlamentets uppbyggnad, när lorderna avvisade samtliga av de ändringsförslag underhuset sade ja till för en vecka sedan.

De folkvalda underhusledamöterna gav störst stöd, 337 röster mot 224, till att hela överhuset ska vara folkvalt. Med röstsiffrorna 361 mot 121 sade överhuset däremot bara ja till att församlingen utnämns av regeringen.

Däremellan finns en rad "hybridförslag". Till exempel röstade premiärminister Tony Blair för att halva överhuset ska utnämnas medan övriga väljs av folket.

Inga av husens omröstningar är bindande för regeringen, men att tvinga igenom förändringar skulle kosta Blair - eller kanske snarare hans väntade efterträdare Gordon Brown - mycket prestige och energi.

Om inte under- och överhusen enas kan därmed allt förbli vid det gamla, och det är rejält gammalt: Överhuset och dess utnämningssystem har anor från 1300-talet.

Blair lyckades dock 1999 få igenom att de flesta överhusledamöter som ärvt sina platser kastades ut.

TT

Mer läsning

Annons