Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London sjunker

Annons

London sjunker 1_2 millimeter om året visar en analys av forskare på uppdrag av Miljöbyrån. Samtidigt stiger havsnivån med en millimeter.

Förändringarna ger en sammanlagd effekt på 2_3 millimeter, en effekt som ingenjörerna måste ta hänsyn till när de fortsätter arbeta på Londons försvar mot de omgivande vattenmassorna, skriver medieföretaget BBC i sin nätupplaga.

Analysen bygger på kartläggning av tidvattnet och mätning av gravitation. Forskarna har tagit hjälp av GPS och satellit för att fastställa förändringarna. Resultatet visar en omfattande markförstörelse i Themsenregionen.

Den brittiska huvudstaden kan behöva en ny barriär nära Themsens mynning mot väntade anstormande vattenmassor i en framtid med stigande havsnivå till följd av växthuseffekten. Försvarssystemet ska även klara när det är tidvattensflod samtidigt som oväder pressar vattnet upp i floden.

Också den äldre barriären, den väldiga nyckelanläggningen vid Woolwich, behöver förbättras för att klara det framtida vattentrycket. Både mångmiljonstaden London med sitt djupa tunnelbanenät och trakten runt nedre Themsen med sina 1,3 miljoner invånare är i fara om inte vattnet kan kontrolleras.

TT

Mer läsning

Annons