Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London fördömer tv-bilder på militär

Annons

Statlig iransk tv har visat en intervju med en av de 15 brittiska militärer som greps för en vecka sedan i Persiska viken. I intervjun säger han att gruppen olagligen befunnit sig i iranska vatten när de tillfångatogs, och ber om ursäkt till Iran för detta.

Det är andra gången iransk tv visar upp de fångade brittiska militärerna. Huruvida de pressats att göra dessa uttalanden är oklart.

Samtidigt kräver Irans president Mahmoud Ahmadinejad att Storbritannien ska be om ursäkt för "kränkningen". Britterna hävdar bestämt att de 15 militärerna befann sig på irakiskt vatten när de fångades.

FN:s säkerhetsråd har enats kring ett urvattnat uttalande som uttryckte "allvarlig oro" över den fortsatta fångenskapen av de 15 brittiska militärerna i Iran.

Det brittiska utrikesdepartementet fördömer Iran för utsändningen av tv-bilderna på den tillfångatagne brittiske militären.

Iran "lurar ingen" med sina tv-sända bekännelser från de fångade brittiska militärerna, säger premiärminister Tony Blair.

EU:s utrikesministrar, som håller ett informellt möte i Bremen i dag och i morgon, kommer att skicka en signal om solidaritet med britterna från mötet.

Hans brittiska motsvarighet, Margaret Beckett, sade att hon hoppas på ett uttalande till stöd för Storbritannien.

TT

Mer läsning

Annons