Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt bolag tar över balktillverkningen i Funda

Annons

Fundia SWL AB (Smedjebackens walsverk lättbalk) har länge varit lite av en främmande fågel inom Fundias genuina stålverksinriktning.

Flera gånger de senaste åren har det pågått diskussioner om en försäljning eller att helt enkelt lägga ner tillverkningen.

Det har vid flera tillfällen funnits intressenter och komkurrenter som varit intresserade. Då har det handlat om en nedläggningen av tillverkningen i Smedjebacken eller en flytt någon annanstans. Detta har dock ledningen för Fundia nobbat.

- Det har vi anställda i varje fall varit tacksamma för att det inte blivit något, de flesta är väl etablerade i Smedjebacken, säger Håkan Svensson, gruppordförande i Metall.

Under våren började Henry Björn att på allvar fundera på att köpa SWL och ta över tillverkningen. Hans företag Svensk konstruktionsmålning har de senaste elva åren varit inne i SWL och ansvarat för målningen av de färdiga takstolarna.

- Ganska snart stod det klart att jag inte skulle kunna köpa bolaget rakt av, det skulle bli alldeles för dyrt, säger Henry Björn.

Skälet är att Fundia SWL AB är ett mycket gammalt bolag, det har funnits i över 50 år, och det gör att det är för mycket pengar låsta i bolaget.

Lösningen blev att Henry Björn köpte inkromet och lagret för sammanlagt drygt tio miljoner kronor.

Tidigare under våren hade Henry Björn sålt sin del i företaget Svensk Ytbehandling AB (Sytab) till den andre delägaren i bolaget Kalle Lindberg. Det bolaget kommer att fortsätta verka som tidigare med huvudinriktning på att ytbehandla olika konstruktioner som tillverkas av ABB. Sytab har nio anställda och är verksamma i Morgårdshammar.

Henry Björns bolag Svensk konstruktionsmålning AB kommer i fortsättningen att få namnet SWL stålkonstruktion AB.

Som tidigare blir huvudinriktningen tillverkning av takstolar i en fackverkskonstruktion. De används främst till industribyggnader, stora affärsbyggnader, idrottshallar och andra byggnader där det krävs lång spännvidd.

- Vi har nyligen fått en order på takstolar med en spännvidd på 39 meter och det är vad jag förstår de största som tillverkats någonsin, säjer Henry Björn.

De kan tillverka med längre spännvidd, men då måste de skarvas med bultförband.

En annan produkt som finns i programmet är en X-balk som används vid pålning av byggnader och andra byggnadskonstruktioner. Sammantaget har Fundia SWL AB haft en omsättning på cirka 40-45 miljoner kronor om året.

- Målsättningen är att vi ska utöka med fler produkter och även öka vår marknadsandel när det gäller det vi redan i dag tillverkar, säger Henry Björn.

Tillverknigen kommer att vara kvar på samma ställe som tidigare, inne på Fundias område. Henry Björn har tecknat ett hyresavtal som löper över tio år med Fundia.

- Det märks att Fundias ledning har månat om företaget och att det ska bli så bra som möjligt, jag har fått ett mycket bra hyresavtal, konstaterar Henry Björn.

Några förändringar när det gäller personal kommer det inte att bli.

- I varje fall inga negativa, jag har redan anställt en säljare som ska jobba från Göteborg och blir det riktigt bra fart kommer vi naturligtvis att behova mer folk.

Henry Björn är medveten om att det är en stort steg att ta över en så här stor verksamhet.

- Det hade aldrig blivit något om jag inte fått ett mycket bra stöd från min hustru Lena, framhåller Henry Björn.

Bland personalen är det idel positiva tongångar över att de fått en ny ägare.

Ulf Persson, säljare, och Peter Sundström, inköpare, är eniga om att det är bra inför framtiden att Henry Björn tagit över.

- Det har varit oroligt i flera år och nu får det en chans att lugna ner sig, säger Peter Sundström.

Även från facket är de positiva signaler.

- Vi tror på detta och det är positivt med en ägare från orten som förhoppningsvis värnar om jobben, säger Håkan Svensson, gruppordförande i Metall.

SVEN THOMSEN

Annons