Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalstyret är lyckat

Annons

- Bäsnaskolan är det goda exemplet. Det lokala styret har gett mycket bra resultat. Det råder en fin stämning och det goda samarbetet mellan rektorn, föräldrarna och personalen kommer barnen tillgodo, säger han.

I styrelsen ingår fyra föräldrar, två ur skolans personal samt rektorn, som är Per Nordahl.

- Föräldrarna är pålästa och de vet vad skolans uppdrag är. Det är en stor styrka för oss att vi har ett äkta föräldraengagemang. Beslut tas mycket tidigare nu och allt från skolskjutsar till ekonomiska frågor fungerar smidigare, säger han och tillägger att föräldrarna verkligen bryr sig.

- Mer än två tredjedelar av föräldrarna deltog när de senast skulle välja representanter till den lokala styrelsen, berättar han.

Han menar att det numera bland föräldrarna finns en större förståelse för ekonomiska frågor och han berömmer dem även för de praktiska insatser de gör, bland annat på skolgården.

Även om Bäsnaskolan med sina 44 elever är den minsta i kommunen, är den den enda som under senare tid har ökat antalet elever. De övriga har noterat mer eller mindre stora minskningar.

Till sin ledning har de 44 eleverna tre lärare, två assistenter och två fritidspedagoger.

Även Kyrkskolan i Gagnef har en lokal styrelse, men den har funnits en något kortare tid än den vid Bäsnaskolan. Anders Bengtsson vill framhålla att även Kyrkskolans styrelse fungerar till full belåtenhet.

- Det är jättepositivt att de två styrelserna finns och vi ser gärna att fler skolor bildar lokala styrelser. Vi ger till och med ett ekonomiskt bidrag under det första året, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons