Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal miljökämpe

Annons

Det hela började när vatten och avlopp skulle byggas ut i Siljansnäs med påföljd att Byrviken fylldes med avloppsrester när det regnade och reningsbassängerna svämmade över.

- Då skrev jag min första insändare, berättar Olle Lundback.

Och sedan har det blivit åtskilliga inlägg i samhällsdebatten. Samhällsekonomin, utbildningsväsendet och villkoren i glesbygden är några ämnen som har engagerat honom, men allra mest har det handlat om miljön, både lokalt och globalt.

- Vi har alla ett ansvar inför kommande generationer. Vad är det vi kommer att lämna efter oss egentligen?

- Det räcker inte med att bara källsortera, det måste till mycket mer och det snabbt! Vi har redan förstört så mycket som inte går att reparera, fortsätter Olle Lundback.

Hans honnörsord är rent vatten, källan till allt liv.

- Många människor i världen har inte tillgång till rent vatten. Därför gäller det att vara extra aktsam med de oförorenade vattentillgångar som ännu finns kvar. Och det gäller inte bara i främmande land utan även här hemma.

Och den hetaste miljöfrågan i Leksands kommun just nu handlar också i grund och botten om vatten. Ska Slotts Lax AB få utöka sin laxodling i Österviken eller inte? Olle Lundback har en mycket fast åsikt i frågan.

- Jag anser att den måste bort. Jag förstår inte de som vågar riskera vårt rena fina vatten genom att säga ja till en utökning av odlingen.

- Det är möjligt att avfallet under odlingen sköljs bort, men någonstans tar det vägen och vad har vi då för rätt att överlämna problemen till någon annan? Vi måste börja bry oss om helhetsbilden.

40 års miljöengagemang har nu resulterat i en bok på det egna förlaget Nadir.

- Det började som funderingar skrivna till mina barnbarn. Jag behövde något att göra i samband med att jag återhämtade mig efter en hjärtinfarkt, berättar Olle.

- En bekant fick läsa texten och uppmanade mig att ge ut det som en bok. Inget etablerat förlag nappade, så jag gav ut boken själv.

Filosofiska funderingar kring ekologi, ekonomi och politik i skuggan av en soptipp, står det på framsidan och titeln på boken; Är miljön vår livskraft? Det beror på omständigheterna, väcker flera frågor.

- Min tanke är att boken ska fungera som ett diskussionsunderlag så att miljödebatten hålls levande. Västerås stift som är mycket engagerat i miljöfrågor beställde 100 böcker redan på manusstadiet och jag hoppas att fler hakar på.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons