Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal falukorv är bättre

Annons

- Många föräldrar har hört av sig och varit oroade. Jag håller med dem. Framför allt på förskolorna är det viktigt att ha matlagningen kvar. Ofta kan ju barnen vara med och laga, säger skolchefen Svante Hanses.

Att klara nya hygienkrav är inget problem på skolförvaltningens kök, det påpekar de tjänstemän på skolförvaltningen som skrivit ett svar på kostutredningen.

De är kritiska till hela förslaget, som innebär att matlagningen försvinner helt på alla förskolor och i sju skolkök. De vill ha en effektiv, flexibel och billig organisation som ser till skolornas och förskolornas egna behov.

Enligt kostutredningen ska fler barn och ungdomar istället få kyld mat från Haraldsboköket, mat som snabbt värms upp på dagis och skolor.

Skolchefen Svante Hanses tycker att barnperspektivet helt glömts bort. Han är kritisk till att kostutredningen enbart fick i uppdrag att utreda central matlagning. Därför finns nu inga alternativ.

- Enligt utredningen kan kommunen tjäna pengar, men vinsterna är försumbara, och man vet inte ens säkert att det blir någon vinst till slut, säger Svante Hanses.

Enligt utredningen ska också de elva skolkök som blir kvar utsättas för konkurrens. Regelbunden upphandling innebär sämre kontinuitet om nya kockar kommer in.

- En upphandling gör också att matlagningen blir mer detaljstyrd. Är det sagt stekt korv så blir det stekt korv. I dag är det ju så att kökspersonalen på de olika skolorna är lyhörd. De kanske vet att stroganoff är mer populärt, säger Svante Hanses.

Politikerna i skolnämnden säger sitt om kostutredningen idag.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons