Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logopeden Per vet vad han talar om

Annons

Kommunikationsterapi.

Så beskriver Per Testad sitt yrke för den oinvigde.

Han är verksamhetschef för logopedikliniken inom Landstinget Dalarna. De är ungefär 25 anställda som ska täcka in länets fem sjukhus.

Som logoped arbetar man med människor som av många olika anledningar har problem med röstorganet.

Det kan vara barn som har svårt att äta - munmotoriken är en förutsättning för att talet ska kunna utvecklas. Eller barn som har en försenad eller störd talutveckling.

Det kan vara personer som har rent fysiska besvär som läpp-, käk- och gom-spalt eller någon som drabbats av cancer i strupen.

Stamning, problem med att svälja, afasi - listan kan göras lång över olika diagnoser.

Logopederna arbetar också med människor som har "pratyrken" exempelvis lärare, guider och präster och som kan få problem med rösten om man använder den på ett felaktigt sätt.

-Vi samarbetar med öron-, näs- och halskliniken i många fall då vi tittar på en persons stämband. SeÕn görs bedömningen om det ska opereras eller medicineras. Att ha halsbränna kan jämföras med att marinera stämbanden.

Logopeden hjälper patienten genom att göra olika ljud och patienten får härma tills det blir rätt. Svårigheter kan uppstå om en patient är helt tondöv, säger Per med ett leende.

-Rösten är väldigt personlig. Folk kan bli ledsna om någon anmärker på deras röst. Det är som att säga att någon har fula glasögon.

Att Per tycker om sitt yrke råder ingen tvekan om. Han berättar och förklarar engagerat. Snart ska han sluta som chef och bli "vanlig" logoped igen.

-Jag vill ha mer kontakt med patienterna. Som chef blir det väldigt mycket administrativt arbete och det känns som det räcker nu.

Per startade dock sin yrkeskarriär inom det militära. Han arbetade då som major på regementet i Östersund innan han sadlade om och utbildade sig till logoped. I den vevan träffade han sin fru och de hamnade så småningom i Falun.

-Falun är en lagom stor håla. Det var ett mycket lyckat val att flytta hit med lagom långa avstånd till släkten både norrut och söderut. Att en ort har bra kommunikationer är en förutsättning.

Inför 60-årsdagen är Per tillfreds med åldern och tillvaron. Han tycker att det var värre att fira 40 och 50 då det var stora förväntningar med kalas.

Den här födelsedagen är för närvarande lite oklar för Per. Han blir nämligen bortrövad av barnen och har ingen aning om vad som väntar honom.

Lite senare i sommar blir det dock kalas i trädgården med vänner och bekanta.

INGRID SUNDBERG

Mer läsning

Annons