Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfte om försök med regionalt inflytande

Annons

Det som gäller just nu är att den omdiskuterade paragraf 28 i jaktförordningen ändras, så att det blir möjligt för en djurägare att skjuta ett rovdjur, till exempel en varg som kommer in i ett hägn där det finns tamdjur.

Det här förslaget till ändring av paragraf 28 har varit känt sedan i höstas, så det var knappast något överraskande besked som jordbruksministern lämnade.

Enligt den gamla lydelsen får inte djurägaren ingripa förrän tamdjuret angripits, och den regeln gäller också i fortsättningen utanför inhägnat område.

Om en djurägare befarar att ett rovdjur ska angripa de inhägnade djuren, ska han i första hand försöka skrämma bort rovdjurdet, går inte det får han skjuta rovdjuret.

Sedan det blev känt att paragraf 28 skulle ändras, men enbart för rovdjur som kommer in i ett hägn, har jägare och tamdjursägare varit kritiska mot att ändringen inte skulle beröra jakthundar ute i skogen eller djur som går på fritt bete, till exempel vid fäbodar.

Nu lovade Ann-Christin Ny-kvist att regeringen också ska ta hänsyn till jägare och tamdjursägare.

- Samtidigt som rovdjuren ska bevaras.

Riktigt hur den ekvationen ska gå ihop kunde Ann-Christin Nykvist inte svara på i torsdags, men hon har lovat att försök ska göras med lokalt inflytande och målet är att även jakthundar och fäbodbrukets djur ska skyddas, på ett rättssäkert sätt.

Ann-Christin Nykvist lovade att formerna för det här försöket ska presenteras snart, hon uppgav att arbetet med det pågår under första kvartalet i år. Var försöket ska genomföras är inte bestämt ännu. Det enda jordbruksministern kunde säga om den saken, var att det ska ske i ett område med gott om rovdjur och där de haft problem med rovdjur som rivit jakthundar och får.

I jaktförordningen införs en ny bestämmelse som fastslår att ett skjutet rovdjur inte får flyttas förrän polisen gett tillstånd till detta.

- Försöket med den nya rovdjurspolitiken ska utvärderas ordentligt.

Hans Jonsson, som varit ordförande i LRF, har fått i uppdrag att analysera effekterna av rovdjursstammarnas utveckling och hur detta påverkar människor på landsbygden. Hans utredning ska vara klar till 1 juni 2007.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons