Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfte om billigare tandvård

Annons

Han bjöd inte på något extra påskgodis till väljarna i Dalarna. Socialdemokraterna väntar med kostsammare löften ännu en tid.

- Vi har lagt en tajtare vårbudget. Det finns resurser till ett hyggligt valmanifest, sade Sven-Erik Österberg.

Ett reform kunde han ändå visa upp. Under 2007 blir det billigare att gå till tandläkaren. En undersökning var 18:e månad ska kosta maximalt 200 kronor.

Att genomföra detta kommer att kosta statskassan 1,7 miljarder kronor. Det är första steget mot en större förändring av tandvårdssystemet. Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg har fått i uppdrag att utreda hur det ska kosta mindre att gå till tandläkaren framöver.

För dem under 20 år är det gratis idag och för dem över 65 år finns ett högkostnadsskydd. Eventuellt kommer regeringen att presentera ett högkostnadsskydd inom tandvården för dem mellan 20 och 65 år före valet i höst.

För de fattigaste äldre, de som får klara sig på sin ålderspension, fanns det en positiv nyhet i vårbudgeten. Regeringen har beslutat att de ska få ett litet tillskott i och med att bostadstillägget höjs.

I Dalarna är 12,2 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärder. För hela Sverige är siffran något lägre, 8,4 procent. För dessa ungdomar lovade Sven-Erik Österberg en satsning på tusen plusjobb. Det är huvudsakligen tänkt för dem som har svag skolutbildning och till exempel har hoppat av gymnasiet.

En annan punkt i vårbudgeten är att arbetsgivare ska få halva lönekostnaden betald under sex månader om de anställer långtidsarbetslösa ungdomar. En tredje förändring är att den som är mellan 18 och 24 år och söker arbete långt bort från hemmet ska få resan betald.

Vad är socialdemokraternas ansvar för att över tio procent av ungdomarna i Dalarna går utan arbete?

- Vi har lika stort ansvar för detta som för något annat som är på vårt bord. Vi är långt ifrån nöjda, men vi satsar på plusjobb och lärlingsutbildningar, säger Sven-Erik Österberg.

- Antalet lediga jobb ökar. I Dalarna kommer vi att ha stora pensionsavgångar tidigare än övriga landet vilket kommer att märkas för ungdomar, säger partikollegan Peter Hultqvist.

Räcker det här för att få ner ungdomsarbetslösheten?

- Nej, men det är en bra början. Plusjobb och lärlingsjobb gör att ungdomar kan etablera sig på arbetsmarknaden, säger Österberg.

I budgeten lovar regeringen också att gymnasieeleverna ska få höjt studiebidrag med 100 kronor till 1050 kronor per månad och att högskolestudenterna ska få höjt studiemedel med 300 kronor per månad.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons