Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjursjakten i Dalarna är avlyst: "Väldigt bra förutsättningar" – Karta: Här fälldes lodjuren

Den första dagen av licensjakten på lodjur sköts fyra lodjur i Dalarna. De återstående två lodjuren, som fick skjutas, fälldes på fredagsmorgonen.
– Det var väldigt bra förutsättningar för jakten, säger vilthandläggaren Linda Vedin.

Annons

Den första dagen av licensjakten på lodjur sköts fyra lodjur i Dalarna. De återstående två lodjuren, som fick skjutas, fälldes på fredagsmorgonen. OBS: Bilden föreställer inget av lodjuren som har fällts.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Därför dör ditt batteri i kylan – 10 tips på hur du får din telefon att överleva i vinter

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Licensjakten på lodjur inleddes på torsdagen. I Dalarna fick sex lodjur fällas under jakten. Den första dagen fälldes fyra och de återstående två som ingick i kvoten fälldes på fredagsmorgonen.

Strax före klockan nio på fredagsmorgonen meddelade länsstyrelsen Dalarna att det sjätte lodjuret hade fällts och att licensjakten därmed var avlyst.

– Det gick snabbt. Förutsättningarna hjälpte till, det var lätt för jägarna att spåra lodjuren. Dessutom hade jägarna gjort ett stort förarbete, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare för jakt och vilt inom länsstyrelsen Dalarna.

På kartan här ovanför finns ungefärliga positioner för fem av de sex lodjur som fälldes under licensjakten i Dalarna. OBS: När lodjuren rapporteras som fällda så anges närmaste ort och det är den som är utmärkt på kartan, inte den exakta positionen. Fotnot: Det är oklart var det sjätte lodjuret fälldes.

Fem av lodjuren har fällts i Stora Skedvi (Säters kommun), Korsheden (Smedjebackens kommun), utanför Turbo (Hedemora kommun), Nås (Vansbro kommun) och Vibberbo (Smedjebackens kommun).

– När det gäller det sjätte och sista lodjuret som fälldes så ringde jägarna direkt till naturbevakaren och rapporterade, så jag har inga uppgifter ännu om var det sjätte lodjuret fälldes, säger Linda Vedin, vilthandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Vad händer nu?

– Efter att våra naturbevakare har besiktat djuren så skickas alla kroppar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys. När kontrollerar kropparna för sjukdomar och annat. De tar även prover som kan användas för forskning, berättar Linda Vedin.

Till skillnad på licensjakten på varg, som inleddes i början av året, så var lodjursjakten avklarad väldigt snabbt.

– Det var väldigt bra förutsättningar för jägarna inför lodjursjakten, säger Linda Vedin.

Fotnot: Licensjakten på varg i Flatenreviret i Smedjebackens kommun inleddes den 2 januari och avlystes den 15 februari efter att fem av sex tilldelade vargar hade skjutits (dock sköts tre skabbangripna vargar som inte räknades in i tilldelningen).

Plusläsning om vargjakten:

Snart slut på licensjakten på varg: "Vi kan inte göra mer än att spåra av området"

Skabbvargen i Flatenreviret: Länsstyrelsen har inte fått fråga om utökad licens

SÅ KÖPER DU PLUS

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons