Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur skrämmer barn

Annons

-Flera av barnen blev rädda och grät. De sa att de inte vågade åka till fotbollsplanen igen, säger Errol Perjos, ledare för de minsta knattarna i IF Nornan.

Han har hand om ett 20-tal barn i åldrarna tre till tio år som tränar i klubbens yngsta grupp.

Perjosvallen ligger i ett skogsområde strax norr om byn. För att komma dit måste man ta sig fram något hundratal meter genom skogen på en mindre skogsväg.

Det var längs den vägen som barnen såg lodjuret. Det stod på en stubbe, ett 50-tal meter in i skogen och tittade på barnen.

- Jag tycker att det är otrevligt. Normalt borde väl ett lodjur vara så skyggt att det sprang undan. Jag är inte beredd att ta på mitt ansvar och lova att lodjuret inte kommer att göra något. Det kanske bevakar någon matgömma och om det kan ta ett rådjur så kan det förmodligen också angripa ett litet barn, säger Errol Perjos.

Han har varit i kontakt med länsstyrelsen för att få hjälp att på något sätt mota bort lodjuret. En viltspårare har också utlovats, men denne hade inte dykt upp på fredagseftermiddagen.

Errol Perjos berättar att det är inte bara till klubbens träningar som barnen åker genom skogen för att leka och träna på Perjosvallen. En del åker också dit på egen hand för att spela boll. Men nu törs de inte.

I det aktuella området, norr om bebyggelsen i Malungsfors, har lodjur iakttagits vid tidigare tillfällen i år. Under vintern har bybor matat rådjur i området och man misstänker nu att rådjuren kan ha lockat lodjuret att slå sig ner här.

-Jag hoppas att länsstyrelsen ordnar till det här, eller att man kan garantera att lodjuret är ofarligt. Annars vet jag inte hur vi ska göra med verksamheten på Perjosvallen. Jag vill inte ta ansvaret, säger Errol.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons