Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på för unik rysk gejserdal

Annons

En av världens fem kvarvarande stora gejserområden har förstörts av ett enormt markskred. Gejserdalen i östligaste Ryssland täcks nu av ett tjockt lager lera och sten.

Ett anonymt vittne till händelsen i helgen säger till RIA att "en störtflod av lera, träd, snö och stenar rasade in över två tredjedelar av denna unika nationalpark".

En källa i nationalparkens ledning säger dock att skredet är mest i flytande form, och att man därmed med sprängningar skulle kunna blottlägga gejsrarna igen.

Gejsrarna i parken, centralt belägen på Kamtjatkahalvön, uppgick till ungefär 90. Den nu lertäckta dalen har räknats som världens näst största gejserområde efter Yellowstone i USA. De övriga stora gejsersamlingarna på jorden finns i Chile, Island och Nya Zeeland.

Kamtjatka var på Sovjettiden på grund av sina militära anläggningar helt stängt för utlänningar. Nu uppges 3|000 turister årligen komma för att titta på gejsrarna.

När skredet gick i helgen fanns 25 personer, varav 19 turister, i dalen, rapporterar Itar-Tass. De uppges via helikopter ha evakuerats oskadda.

Den väglösa Gejserdalen har tack vare de sprutande heta källorna varit en unik miljö. Lufttemperaturerna under de smällkalla ryska vintrarna är 15_20 grader högre i dalen än utanför, och marktemperaturen har konstaterats ligga på 70 grader Celsius enligt Itar-Tass.

TT

Mer läsning

Annons