Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockerbiesåren rivs upp igen

Annons

Den libyske agenten al-Migrahi får resning i Lockerbiefallet. Beskedet river på nytt upp såren efter flygplanssprängningen som för snart 20 år sedan kostade 270 människoliv.

Den oberoende skotska granskningskommissionen SCCRC har i tre och ett halvt års tid lagt pannan i djupa veck över fallet med trafikflygplanet som sprängdes över skotska Lockerbie. I en 800-sidig rapport meddelade SCCRC på torsdagen att den återvisar Abd al-Basit Ali al-Migrahis dom till appellationsdomstolen High Court som ett eventuellt justitiemord.

Statistiken säger att al-Migrahi nu har god chans att frias _ 25 av 39 fall som kommissionen lämnat till High Court har slutat med att den klagande fått rätt.

I ett unikt arrangemang med en skotsk specialdomstol förlagd till Nederländerna dömdes al-Migrahi 2001 för dådet som dödade 270 människor, däribland den svenske diplomaten Bernt Carlsson och flygvärdinnan Siv Ulla Engström.

De tre skotska domare som för drygt sex år sedan fällde al-Migrahi erkände då svårigheterna att finna bevis.

"Vi är medvetna om att det när det gäller vissa aspekter av fallet finns ett antal osäkerheter och förbehåll", sade de i sin dom.

"Men .|.|. vi tycker att bevisningen .|.|. sammantagen bildar ett rimligt och övertygande mönster".

En annan libyer friades av specialdomstolen på militärbasen Kamp van Zeist 2001. Men särskilt många av de amerikanska offrens anhöriga uttryckte ändå tillfredsställelse med att al-Migrahi fastställts vara skyldig till deras nära och käras död.

Nu rivs såren alltså upp igen, och de brittiska anhöriggrupper som ropat på en offentlig utredning av Lockerbiehärvan får vatten på sin kvarn.

Ända sedan sprängningen har det funnits teorier om att den arabiska militanta gruppen PFLP-GC kan ha varit inblandad och handlat på Irans order. Irans och eventuellt Syriens inblandning rapporterades i början av 90-talet ha tystats ned för att USA ville ha de båda länderna på sin sida i kriget efter Iraks invasion av Kuwait.

Bland Irans motiv kan ha funnits att ett Iran Air-plan fem månader före Lockerbiesprängningen sköts ned av USA:s flotta. Samtliga 290 ombord på planet dödades över Persiska viken, 248 av dem var iranier.

USA erkände nedskjutningen och har alltid hävdat att den var ett tragiskt misstag i slutskedet av kriget mellan Iran och Irak, där USA stödde Saddam Husseins Irak och dess dåvarande allierade Kuwait.

TT

Mer läsning

Annons