Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockar till fjärrvärme Bojsen får kanske vindkraftsel

Annons

De villaägare som redan har vattenburen värme har haft flera alternativ att välja på när oljepannan har gjort sitt. För en del av dem har valet blivit fjärrvärme som lätt kopplats in på husets värmesystem.

Men för dem som har direktverkande el har kostnaderna att konvertera till fjärrvärme ofta avskräckt trots de stigande elpriserna.

-De har därför inte gjort så mycket tidigare för att ändra uppvärmningssystem, säger Bengt Östling.

Men Falu Energi och Vatten, som ofta har sina fjärrvärmerör i gatan utanför de eluppvärmda villorna, vill nu försöka locka dem att konvertera.

I en upphandling som nyligen blivit klar har bolaget ingått ett samarbete med företaget YIT om pressade priser på installationen av vattenburna radiatorer. De kommer att kosta 5100 kronor per styck att sätta in.

För en villa som behöver tio element blir då totalkostnaden att konvertera cirka 100000 kronor. Då ingår fjärrvärmecentralen för 24900 kronor, anslutningsavgiften och allt grävjobb för fjärrvärmen och återställande av marken.

-Vi har försökt pressa priserna så långt som möjligt och när vi tittar runt i landet anser jag att våra priser står sig ganska väl, säger Bengt Östling.

Från de 100000 kronorna kan kunden sedan dra av det bidrag för konvertering som nyligen införts och som länsstyrelsen administrerar. Det handlar om 30 procent av kostnaderna eller 30000 kronor som är maxbeloppet man kan få.

- Bidragen gör att det nu borde bli intressant även för villor med direktverkande el att byta system. Om de gör det har de då också möjlighet att få in fiberoptiken för Falu stadsnät, säger Bengt Östling.

Kampanjen för att locka elvillorna att konvertera har nu börjat och boende på Kontrollvägen i Hälsinggården har fått erbjudande. Senare ska bland annat Lorichs-vägen och Humlebackens samfällighet också få det plus de runt 200 villor som redan har fjärrvärmen framdragen men inte inkopplad.

För Falu Energi och Vattens del innebär fler fjärrvärmekunder också att bolaget kan öka sin elproduktion i nya fjärrvärmeverket.

-Och eftersom elpriset är högt är det mycket positivt för oss, säger Bengt Östling.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons