Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO:s jämställdhetsbarometer: Därför har kvinnorna lägre inkomst

När LO inför internationella kvinnodagen den 8 mars har släppt sin årliga Jämställdhetsbarometer så visar den att endast fyra av tio arbetskvinnor har en fast anställning på heltid, vilket bidrar till att de har den lägsta faktiska månadslönen.

Annons

Enligt Jämställdhetsbarometern tjänade arbetarkvinnor i Dalarna 18 696 kronor. Det kan jämföras med arbetarmännen, som tjänade 24 901 kronor i månaden. Genomsnittet i landet var att kvinnorna tjänade 18 696 och männen 25 901 kronor.

En av anledningarna till löneskillnaderna är enligt LO att kvinnor i högre grad har otrygga anställningar, då bara fyra av tio arbetarkvinnor har fast anställning på heltid, och ungefär hälften av alla arbetarkvinnor arbetar deltid.

– Den ökade polariseringen på arbetsmarknaden kommer att leda till att ojämställdheten ökar, och att arbetarkvinnor faller efter ännu mer, säger Lena Johnsson, vice ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg, i ett pressmeddelande.

LO riktar nu ett antal krav till arbetsmarknaden och politiker.

– Heltid måste bli norm på arbetsmarknaden. Politiken måste säkerställa trygga anställningsformer och avskaffa allmän visstid. Dessutom måste föräldraförsäkringen individualiseras, så att det obetalda omsorgsarbetet fördelas mer jämställt, säger Lena Johnsson i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons