Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO lämnar Brunnsvik

Annons

I går kväll tog LO:s styrelse beslut om den framtida inriktningen för sina tre folkhögskolor.

Målet för två av LO:s tre folkhögskoleföreningars huvudmannaskap ska övertas av regionala intressenter.

Det är Örenäs i Helsingborg, Skåne, och Brunnsvik i Ludvika. Den tredje folkhögskolan drivs vidare med LO som huvudman.

Den förstnämnda överlämnas till regionala intressenter redan nästa år men när det blir aktuellt för Brunnsvik är ännu oklart. LO har tillsatt ekonomichefen Kjell Ahlberg för att leda det ekonomiska saneringsarbetet.

-Under flera år har skolan haft alltför dåliga rutiner för att skapa det underlag som är nödvändigt. Det går att vända dagens negativa ekonomiska villkor till positivt resultat. Då krävs vissa investeringar, en ordentlig översyn av personalkostnaderna för att minska dem och åtgärder för att väsentligt förbättra konkurrenskraften i Brunnsviks konferensverksamhet. Då får skolan en ekonomisk överlevnadskraft och då är utsikten god att överlämna skolan till regionala intressenter, säger Kjell Ahlberg.

LO:s styrelse har också beslutat att bevilja en kredit till Brunnsvik på maximalt tre miljoner kronor för att klara skolans akuta utgifter den närmaste tiden.

Marie Linder, ordförande för Brunnsviks folkhögskola, ser möjligheter i gårdagens beslut:

- Vi är glada över det beslut som LO:s styrelse tog i dag. Det innebär att man dels får en lösning direkt för de akuta likviditetsproblemen, dels en investering för framtiden. Det blir ett omstruktureringsarbete, men det känns positivt. LO är fortfarande huvudman men målet är att regionalisera Brunnsvik.

Innebär det här personalminskningar?

-Det kommer att behöva göras rationaliseringar, ja... Men en plan blir fastställd först i januari, säger Linder.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons