Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LKC-chefen beklagar - Det här kunde ha skötts bättre

Annons

I lördagens tidning berättade Bengt och Karin om den ångestladdade morgonen då två unga män brytit sig in i deras bil på gården. De stod i köksfönstret och tittade på, i desperat väntan på polisen.

Två polispatruller var på väg medan brottet pågick, från Borlänge och Avesta. Tjuvarna hann lämna deras gård och begå flera brott innan patrullerna var framme.

Sannolikheten är dock stor att tjuvarna hade kunnat tas på bar gärning - om LKC i Dalarna begärt assistans från kollegorna i Västmanland.

Tidningen har med ledning av uppgifter från biträdande operative chefen Jan Ståhl i Västerås och närpolischefen Sören Lundberg i Fagersta kunnat konstatera att det troligen fanns en ledig polispatrull i det betydligt mer närliggande Fagerstaområdet vid tidpunkten för brottet.

Efter att Göran Nilsson lyssnat av radio- och telefontrafiken den aktuella morgonen råder det inte längre någon tvekan om att det begicks en tabbe - i Dalarna.

Trösten för Göran Nilsson är att LKC:s operatör på Karins fråga om polisassistans från Fagersta inte påstod att polisen inte har ett samarbete över länsgränsen.

- Operatören hänvisade till att det var "vårt område..."

Det var dock ett besked som Göran Nilsson inte är nöjd med. Med facit i hand klargör han att operatören borde ha kollat av med Västmanland i ett betydligt tidigare skede.

Men den första kontakten med Västmanlandspolisen togs först 05.41, en timme efter att Bengt och Karin slagit larm.

- Jag har förståelse för att familjen undrar hur vi egentligen jobbar, men jag ska göra allt jag kan för att det här inte ska upprepas.

Göran Nilsson har bland annat för avsikt att ta upp det här fallet som en utbildningsfråga.

- Jag är heller inte riktigt klar med min "utredning", jag kommer att gå till botten med det här.

Han har också en förhoppning om att polisbilarna i Dalarna i allt högre utsträckning ska utrustas med GPS. - Då kommer vi också att kunna se var bilarna i grannlänet befinner sig, och det blir lättare att lägga upp strategin.

Dessutom torde den satellitstyrda navigeringstekniken också styra patrullbilarna till brottsplatsen.

Mer läsning

Annons