Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LKAB-satsning bromsas av strejk

Annons

LKAB:s storsatsning på ökad pelletstillverkning i Kiruna bromsas in då hälften av de anlitade elektrikerna försvinner ut i strejk på onsdagen.

Och något medlarbud är inte i sikte enligt arbetsgivarna.

Lars-Eric Aaro, teknisk direktör på LKAB, säger att omkring hälften av de cirka 100 elektriker som arbetar med utbyggnaden av kapaciteten vid pelletsfabriken i Kiruna kommer att tas ut i onsdagens strejk.

När EIO:s lockout mot elektrikerna vid LKAB träder i kraft nästa vecka omfattas samtliga elektriker i utbyggnadsprojektet. Då stannar installationerna av helt och hållet, tror Aaro.

LKAB:s pågående utbyggnad ska få upp produktionen av järnmalmspellets från dagens 15 miljoner ton per år till 20 miljoner ton per år till april 2008. Enligt Aaro har man nyligen börjat montera maskinerna och någon gång i augusti, när alla trådar ska dras och styrsystem sättas igång, kommer behovet av elektriker vara som störst.

Arbetsgivarna, Elektriska installatörsorganisationen (EIO), räknar inte med något medlarbud på onsdagen, vilket facket anförde som en möjlighet tidigare i veckan.

Däremot är EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn inställd på att strejken vid LKAB bryter ut och att medlarna kallar till nya möten med parterna.

Det avtal som parterna strider om ska gälla för totalt 22|000 elektriker.

Hittills kretsar bråket främst kring finansieringen av fackets kontrollverksamhet.

Facket vill att arbetsgivarna är med och betalar för fackliga kontroller mot svartarbete och för att se till att ackordsavtal följs. Men EIO undrar varför arbetsgivarna ska betala 40 miljoner kronor per år till facklig verksamhet och varför denna avgift även ska drabba anställda som inte är medlemmar i facket.

TT sökte förgäves representanter för Svenska Elektrikerförbundet på tisdagseftermiddagen.

TT

Mer läsning

Annons