Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusstarkaste supernovan hittills

Annons

Astronomer har dokumenterat den ljusstarkaste supernovan hittills. Den skapades i en gigantisk explosion när en stjärna 150 gånger större än solen sprängdes sönder, rapporterar det amerikanska rymdorganet Nasa.

Supernovor bildas när stora stjärnor kört slut på sitt eget bränsle och kollapsar. Enligt Nasa alstrade den exploderade stjärnan ett ljussken som var 50 miljarder gånger kraftigare än solljuset.

Supernovan kallas SN|2006gy och upptäcktes i september. Den inträffade 240 miljoner ljusår bort i en galax kallad NGC|1260. Det kan låta väldigt långt bort, men är i rymdsammanhang relativt nära jorden.

Den spektakulära ljusshowen varade i 70 dagar och observerades av såväl Nasas rymdbaserade observatorium Chandra X-ray som optiska teleskop på jorden.

Enligt Smith frigjordes hundra gånger mer energi när SN|2006gy exploderade än när en normal supernova bildas.

Det finns en stor stjärna i vår egen Vintergata, Eta Carinae, 7|500 ljusår från jorden. Den tycks vara på väg att dö och nu spekuleras om att även dess dödskamp kan skapa en liknande supernova.

Det har dock inte registrerats någon supernova i Vintergatans galax på mer än 400 år.

Forskarna har uteslutit en alternativ förklaring till den gigantiska supernovan _ att den skulle ha skapats när en vit dvärg av solens storlek exploderat.

TT

Mer läsning

Annons