Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för Ros&#39ns lada

Annons

Länge har RosÕns lada på vägen mot Övermo varit något av ett stort, rött, förfallet schabrak. Något som Leksandsbostäder planerade att riva för att få plats att bygga bostäder i området.

Men nu har synen på såväl RosÕns lada samt de andra ekonmibyggnaderna änd- rats en smula.

-Länsstyrelsen tycker att byggnaden är värd att bevara ur ett kulturhistoriskt perspektiv och vi ska titta på möjligheterna, bekräftar Lek- sandsbostäders tillförord-nad vd Elisabet Nises-Look.

-Vi har fått 200000 kronor för ändamålet. Att bevara och rusta skulle kosta flera miljoner så i nuläget handlar det endast om att se vad som är möjligt. Det är viktigt att betona, fortätter Nises-Look.

Byggnadshistorikern Tarras Blom, fritidsboende i Tibble sedan barnsben, har i flera år engagerat sig i bevarandet av RosÕns lada.

-Bara det att man nu utreder saken är en halv seger, men att bygga moderna bostäder framför ladan vore att förstöra hela kulturmiljön i området.

-En miljö som har funnits där i 150 år. Det finns ingen anledning att inte låta den vara kvar för framtiden. Plottra inte bort den chansen med husbyggen! uppmanar han.

Länsstyrelsens kulturmiljöenhet trycker blanda annat på själva byggtekniken av ladan i samband med beslutet om pengar.

"RosÕns gjuthusladugård representerar en teknikhistorisk utveckling av jordbrukets ekonomibyggnader under 1800-talet. Den är ett av få exempel på detta slag av gjuthusteknik i Siljansbygden där specialisterna på sådana byggnader själva var bosatta."

Tarras Blom vill också framhålla själva miljön kring ladan och framför RosÕns herrgård som i dag är huvudkontor för Skoglunds byggfirma.

-Vi har två centralparker kvar i Leksand. Området framför RosÕns lada och det mellan kulturhuset och gammelgården. Låt dessa vara och sluta härma Borlänge Kupolens markestetik med refuger, stolpar och skräp!

KÄLLA: LÄNSSTYRELSENS KULTURMILJÖENHET ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons