Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare polisuniform föreslås

Annons

Polisens uniformer ska bli mer enhetliga och mindre militäriska. Det föreslår en utredning, som även vill att ordningsmakten alltid har pistolen laddad.

Den mörka uniform som polisen bär i dag kan uppfattas som militärisk och aggressiv av vissa. Därför föreslår en utredning, ledd av länspolismästare Lars Göran Carlsson i Gävleborgs län, att en ljusare tröja införs. Byxorna bör också bli rakare och kängorna bytas ut mot smidigare skor.

"Det går inte att bortse från att uniformen har ett eget värde som kan bidra till att förstärka eller förminska de uppfattningar som finns om polisen. Uniformen är förstås inte viktigast, utan det förtroende, den kompetens och empati som polisen i uniformen förmedlar", skriver Lars Göran Carlsson i ett pressmeddelande.

Han har även tittat på hur polisen använder vapen och ammunition. Slutsats: Elpistol är inget alternativ, men fotfängsel bör få användas. Och pistolen ska alltid vara laddad.

"Vet man att vapnet är laddat hanterar man det därefter. Det minskar risken för vådaskott i offentliga miljöer", skriver utredaren.

En översikt av polisens våldsanvändning saknas. Utredaren förslår därför att ett gemensamt system införs för uppföljning av alla situationer där batong eller skjutvapen används.

Utredningen skickas nu på remiss till polismyndigheterna.

TT

Mer läsning

Annons