Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusa framtidsutsikter

Annons

Först var det bal, sedan säckgång och slutligen, den 9 juni, studenten. För några av de 411 dåvarande gymnasieeleverna var det den sista anhalten inför kommande studier. För andra kommer hösten att präglas av resor.

Men många är också de som vill ut på arbetsmarknaden direkt. De sitter i en tuff sits, som dock ser bättre ut än på länge.

- Det börjar röra på sig med rekryteringsersättningen, säger Jan Sundqvist på länsarbetsnämnden.

Nio år framåt räknar han med att det kommer att ske stora pensionsavgångar. 24 000 av länets anställda kommer att gå i pension och behöva ersättas.

- Problemet är att arbetsgivaren vill ha en kopia av personen som gick i pension. Man rekryterar 50-åringar med erfarenhet. Men så småningom tar de slut också.

Så chansen för ungdomarna kommer.

Obalansen hos ungdomar mellan 18 och 24 år, det vill säga de arbetslösa inklusive dem som ingår i åtgärder, låg i maj på 9,6 procent i Ludvika, jämfört med 11,1 i maj 2005. I Smedjebacken har andelen sjunkit från 9,6 till 8,8 procent.

- Gymnasiestudenterna kommer in hela sommaren. Men rent generellt har vi färre sökande eftersom fler får jobb, säger Annelie Furunäs på arbetsförmedlingen i Ludvika.

Andelen svenskar som anmält sig till högskolestudier i höst minskade i år med nio procent jämfört med förra året.

-"Akademiker får inga jobb", sägs det, men visst får de det. Man kan inte vara för kräsen när man har en akademisk utbildning, men saknar erfarenhet, säger Annelie Furunäs.

Akademiker är generellt inte inskrivna hos arbetsförmedlingen någon längre period.

Annelie Furunäs tycker att varje individ ska utgå från sin kompetens och om möjligt vara beredd att flytta på sig för att få arbete.

- Det är en process att lära sig söka jobb. En del av de arbets-sökande är självsäkra och behöver ingen hjälp från oss, medan andra behöver det. Det handlar om att presentera sig på rätt sätt.

- Det är många ungdomar som väljer att inte skriva in sig som arbetssökande eftersom de hittar jobb, och framför allt sommarjobb, på egen hand.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons