Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid för backen

Annons

För två veckor sedan såg den närmaste framtiden dyster ut för Rättviks slalombacke. Den milda vintern har satt sina spår, inte minst för de olika vintersportaktiviteterna Rättvik annars kan bjuda på. Nu ser det ljusare ut. De senaste dagarnas väderlek har satt Lars Bergström och Tommy Tysk, båda delägare i Rättviks slalombacke, i arbete.

-Det har varit till och från med vädret hela vintern, och det viktigaste av allt är att få igång backen redan före jul, säger Lars Bergsten.

De båda har även hand om Tolvåsspåret, som når ända bort till Söderås där en liten sträcka är preparerad.

-Det vore trevligare om det kom natursnö, vi får se om det kommer i helgen. För snökanonerna krävs att det är minst fem minusgrader, säger Bergström.

De tio kanonerna står nu på väl utvalda ställen i stora backen och vid barnbacken.

-Vi ska försöka få till snö från toppen och ner till barnliften, så att det finns alternativ för alla åkare. Hittills har det inte varit öppet för allmänheten. Den snö vi hade tränade slalomklubben på, säger Bergsten.

Besökarna på jullovet är redan förlorade, och säsongsbiljettsförsäljningen är inte att tala om. Siktet är nu inställt på sportlovet, som de hoppas mycket på.

-Vecka tio är den veckan som drar mest folk. Då är det mycket barnfamiljer här. Men vi har en lång vinter som når ända in i april. Konstsnön töar heller inte så lätt jämfört med natursnö.

-Nu känner vi att det är viktigt att få igång backen inför alla tävlingar som står på tröskeln, säger Bergström.

Tessan Cup skulle ha hållits den 13 till 14 januari, men är framflyttad till den 4 mars. Auto Form cupen är tänkt att gå på lördagar veckorna fem till sju, och Team Sportia cup är tänkt att anordnas den 25 februari. Rightbay Locals framtid ser också ljusare ut med deltävlingar i Nightmare den 23 till 24 februari.

-Vi hoppas på att Friluftsfrämjandet också ska få plats, så att de mindre barnen ska få lära sig att åka. Och om vi får ha kylan med oss öppnar vi nästa helg är det tänkt, och då kommer vi att ha cirka 1000 meter öppet. Från toppen och ner till barnbacksliften, avslutar Lars Bergström.

CHRISTIAN LARS...N

Mer läsning

Annons