Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungby BB får ny frist att anställa

Annons

Ljungby lasarett fick på tisdagen en ny frist att rädda sin förlossningsverksamhet. Landstingsstyrelsen i Kronobergs län ger nu sjukhuset mer tid att anställa personal för att upprätthålla patientsäkerheten.

Om inte sjukhusledningen den 20 maj har en hållbar plan för BB läggs avdelningen ned efter semesterstängningen den 15 juni.

Bakgrunden är en förlossning som slutade med att en nyfödd flicka dog av inre blödningar efter att hon, alltför sent, överförts till sjukhuset i Växjö. Händelsen skylldes på bristande erfarenhet hos personalen i Ljungby att ta hand om svårt sjuka barn.

Efter händelsen krävde Socialstyrelsen en rad olika åtgärder före den 2 april. Bland annat skulle sjukhuset ha fler barnläkare i beredskap. Det visade sig inte vara helt lätt. Sjukhuset annonserade flera gånger efter barnläkare, men förgäves. Under hand har man fått klara sig med inhyrda läkare.

"Hyrläkare är ingen hållbar lösning. Nu förlänger vi tiden fram till den 20 maj för att uttömma möjligheterna att lösa en långsiktig rekrytering", säger landstingets förste vice ordförande Paul Johansson (c).

TT

Mer läsning

Annons