Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudmätning vid Monzta

Annons

På måndagen inledde miljökontoret ljudmätning av den nya motorcykelverksamheten på Monztabanan.

- Så här långt har vi mest gått igenom utrustning och tittat på verksamheten, förklarar Edita Platbardis på miljökontoret.

En del mätningar har redan genomförts och så långt kan man bara konstatera att de regler som finns inte överträffats.

- Det finns närboende som upplever att de störs, och vi har nu inlett mätningar för att se om de regler som finns följs, förklarar Edit.

- Några hade hoppats att vi skulle stoppa verksamheten, men det har vi inte mandat att göra om det inte handlar om överträdelser av de regler som finns.

Miljökontoret kommer nu att göra fortsatta mätningar under olika väderförhållanden för att förvissa sig om att motorcyklarna inte bullrar mer än vad de får göra.

- Arrangörerna är väldigt ambitiösa och noggranna med att följa de regler som finns. De som åker på banan måste skriva på ett avtal och bullermätningar genomförs. Så i nuläget kan vi inte se att det skett något fel från arrangörernas sida, påpekar Edit.

Däremot vill hon betona att om åkning sker före klockan nio på morgonen och efter klockan 17.00, då handlar det om tjuvåkning.

- Sker det, så är det bara att polisanmäla det hela. Det vill både vi och arrangören, betonar Edit Platbardis.

Mätningar av verksamheten kommer att ske både vid banan och hos de fastighets-ägare som upplever sig störda.

- Vi kommer även att göra mätningar inomhus, förklarar Edit Platbardis.

De mätningar som nu genomförs, sker efter påtryckning från några närboende.

- Det blev tyvärr ett ansträngt möte med en av dem. Det ifrågasattes varför vi inte mätte under söndagen utan kom först på måndagen. Det var till och med så att vi upplevde det hela som hotfullt, säger Edit Platbardis.

De första mätningarna har nu genomförts och fler ska följa. Sedan kommer resultaten att sammanställas för att se om verksamheten överskrider de bullernivåer som kan tillåtas.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons