Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd mamma grät i rätten

Annons

När hennes barn kom på tal kunde den livstidsdömda kvinnan inte hålla tillbaka tårarna.

Nu ska Örebro tingsrätt avgöra om straffet ska tidsbestämmas.

Våren 1996 lejde kvinnan tre medhjälpare för att ta livet av sin man. Hon planerade mordet under lång tid. Bland annat skaffade hon ett starkt sömnmedel för att söva ned offret. Hon utförde inte själva gärningen, men skaffade fram den yxa som användes. Kvinnan drev på förloppet och var närvarande när maken dödades. Barnen sov i ett rum bredvid makarnas sovrum där mordet skedde. Efter gärningen städade hon undan alla spår.

Kvinnans advokat Bo Runnquist och kammaråklagare Gunnar Brodin läste in helt olika saker i det som hände då.

Advokaten framhävde också att kvinnan skött sig väl under fängelsetiden och utbildat sig till kock. Risken för återfall i allvarlig brottslighet bedöms av Rättsmedicinalverket som närmast obefintlig. Advokaten ansåg att det bör vägas in att kvinnan länge hade misshandlats och behandlats illa av sin make, som var alkoholist.

Kvinnan själv berättade att hon hade haft kontakt med sina familjehemsplacerade barn under hela strafftiden. Hon har också gift om sig med en livstidsdömd man och fått ytterligare ett barn med honom.

Åklagaren var bekymrad över att kvinnan inte tycks ha bearbetat det mord hon anstiftat. Hon säger sig inte minnas något av det.

Kvinnan har avtjänat 10 år och nio månader av sitt livstidsstraff. Med reglerna om två tredjedels-frigivning kan hon tidigast bli fri om drygt ett år om tingsrätten beslutar att tidsbestämma hennes straff till 18 år.

Tingsrättens beslut meddelas den 7 mars.

TT

Mer läsning

Annons