Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd fick straff tidsbestämt

Annons

För första gången sedan de nya reglerna infördes har ett livstidsstraff omvandlats till ett tidsbestämt. En 48-årig man fick på onsdagen sitt straff bestämt till 24 års fängelse.

Det var femte gången som Örebro tingsrätt tog ställning till tidsomvandling av livstidsstraff och alltså första gången som man sade ja.

Eftersom mannen avtjänat 14 år av sitt straff och tidigast kan friges efter två tredjedelar av den utmätta tiden måste han avtjäna ytterligare två år och kommer att friges först 2009.

Även om det rånmord som 48-åringen begick 1993 var mycket grymt och har ett betydande straffvärde får han nu anses ha avtjänat tillräcklig lång tid för att få sitt livstidsstraff omvandlat, blir tingsrättens slutsats. Sommaren 1993 slog han ihjäl en annan man med yxa.

Mannen har en utvecklingsstörning med autistiska drag, vilket också vägs in i tingsrättens bedömning.

Det finns ingen större risk att mannen fortsätter att begå våldsbrott. Han har i stort sett skött sig under fängelsevistelsen. Att han inte har kunnat "främja sin anpassning" genom att gå kriminalvårdens kurser beror på hans utvecklingsstörning.

Domstolen anser att det behövs en så lång utslussningstid som två år eftersom 48-åringen behöver hjälp att anpassa sig till ett liv i frihet.

De nya reglerna om tidsbestämning av livstidsstraff infördes 2006 och samtliga sådana mål hanteras av Örebro tingsrätt.

TT

Mer läsning

Annons