Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstid yrkat för mord på gravid

Annons

Ett kallblodigt och sällsynt grymt mord.

Så beskrev chefsåklagare Tora Holst mordet på en 35-årig höggravid kvinna som hittades död i Mälaren.

Svea hovrätt bör döma den misstänkte till livstids fängelse, yrkade hon.

Mannen är 35 år och far till det barn kvinnan väntade. Han friades i tingsrätten och har hela tiden blankt nekat till mordet.

Dock har han haft väldigt svårt att bemöta den indiciekedja som åklagaren presenterat. Hans advokat Peter Althin tryckte hårt på att det varken finns någon brottsplats eller något mordvapen.

Men det kanske inte är så konstigt, menade åklagaren, eftersom kvinnan låg på Mälarens botten i drygt ett år innan hon flöt upp. Hon var omsorgsfullt inslagen i en presenning försedd med sänken. Mordvapnet ligger förmodligen kvar där, ansåg Holst.

Den lägenhet i Farsta där mannen bodde och där mordet, enligt åklagaren, troligen skedde i maj 2005 flyttade han ifrån några månader efteråt. Lägenheten målades om och nya hyresgäster flyttade in. Där har polisen inte hittat någonting.

Det enda polisen har i form av teknisk bevisning är ett hårstrå på liket med mannens ovanliga mitokondrie-DNA.

Mannens motiv att göra sig av med sin före detta flickvän var att hon ville föda barnet medan han absolut inte ville ha det, enligt åklagaren.

All trafik till och från kvinnans mobil upphörde tvärt på eftermiddagen den 13 maj. Då hade hon haft telefonkontakt med den misstänkte minst en gång om dagen de senaste månaderna. Dagen efter, på pingstafton, hyrde den misstänkte en lastbil med bakgavellift.

Det har han förklarat med att "den kunde vara bra att ha, jag kanske skulle köpa en stereobänk". De nio mil han körde med bilen har han inte kunnat förklara. Lika lite har han förklarat ett kontantuttag på 9|000 kronor samma dag. Dessa pengar tror åklagaren att han använt till att köpa ett illegalt vapen. Kvinnan mördades med ett påsittande skott från ett hagelgevär i ryggen.

Dom faller den 4 maj.

TT

Mer läsning

Annons