Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstecken från kidnappade i Gaza

Annons

Efter exakt ett års fångenskap i Gaza hördes den israeliske soldaten Gilad Shalits röst _ på en ljudinspelning.

Samtidigt visas den kidnappade brittiske journalisten Alan Johnston med ett bombbälte i en ny video.

Infångandet av den 20-årige korpralen Shalit utlöste en israelisk storoffensiv mot Gazaremsan, den första sedan Israel lämnade territoriet hösten 2005. Trots det förblev Shalit gisslan, och han hade inte hörts av alls förrän i dag.

Egypten har försökt medla fram en utväxling av Shalit mot palestinska fångar i Israel, men förhandlingarna har strandat gång på gång och avbröts av striderna mellan Hamas och al-Fatah.

Det andra gisslandramat i Gaza som väckt stor uppmärksamhet på senare tid handlar om BBC-journalisten Johnston. Han visades upp i dag i en ny video av gisslantagarna som kallar sig Islams armé.

Enligt Hamaskällor som Jerusalem Post talat med är Islams armé ingen verklig milisgrupp, utan snarare ett täcknamn för en klan som kräver pengar och arbete.

Dessa källor hävdar att Hamas maktövertagande i Gaza har komplicerat situationen, eftersom klanens överhuvud stod Fatah-höjdaren Muhammad Dahlan nära och nu befarar att Hamas styrkor ska döda honom och hans anhängare.

Hamasledaren Ismail Haniya, nyligen avskedad som premiärminister, krävde i helgen att Johnstons gisslandrama "måste få ett slut".

TT

Mer läsning

Annons