Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsinspektionen informerar 270

Annons

Gonäs Rökeri och Delikatesser AB, Spendrups Bryggeri AB, Pelles Korv & Konfektyr efter Storgatan i Ludvika och Säfsgården i Fredriksberg har ett gemensamt.

De kommer under 2006 att få besök av kommunens livsmedelsinspektör Bo Göran Fransson och samma sak kommer att hända hos alla de runt 270 företag och kök i kommunen som i dagarna fått information om de nya reglerna om hygien och kontroll som gäller från 1 januari.

Tidigare EG-regler för hygien och kontroll av livsmedel, har ersatts med nya regler som kompletterar tidigare regelverk. Det nya regelverket omfattar hela livsmedelskedjan, från primärproducent till den slutliga privatkonsumenten och därför omfattas ett mycket stort antal företag och kök av de skärpta reglerna

- Den här skärpningen har tillkommit eftersom företagens egenkontroll ofta inte fungerat, säger livsmedelsinspektör Fransson, som räknar med att genomföra en inspektion hos alla företagen under året.

Men han hoppas att slippa dra in några tillstånd trots att han kommer utrustad med mycket skärpta krav på kontrollerna och med ett datoriserat system där anmärkningarna omedelbart registreras.

- Hittar jag anmärkningar på lokalerna så får de viss tid på sig att åtgärda problemen.

- På sikt är jag övertygad om att det här leder till stora förbättringar av kvaliteten på samtliga livsmedelslokaler, säger Fransson.

Ett mycket större ansvar läggs på företaget. Det är därför mycket viktigt att varje enskild företagare inom livsmedelsbranschen känner till de nya reglerna, understryker Fransson.

Alla tidigare godkända företag som bereder och tillagar livsmedel ska omprövas under 2006. Detta kommer att ske i samband med kommande inspektion.

Företag och kök som endast hanterar förpackade livsmedel och där mat inte bereds eller tillagas utan bara serveras, behöver inte godkännas. Dessa företag registreras i stället i samband med inspektionen.

Verksamheter som Ludvikafesten, torghandel och marknader ska också godkännas.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons