Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livshotande bråck vanligare bland män

/
  • Sverker Svensjö förklarar att någon allmän screening på kvinnor inte görs, eftersom pulsåderbråck i buken är så pass ovanligt bland dem.
  • För att upptäcka bråck använder man en ultraljudsmaskin. På Falu lasarett har de döpts till Bertil och Adam (vänster och höger om Svensjö).
  • Sverker Svensjö, kärlkirurg på Falu lasarett, har forskat om kvinnor och pulsåderbråck i buken.

Sedan 2008 kallas alla män som fyllt 65 till undersökning för att upptäcka bråck på kroppspulsådern i buken. Pulsåderbråck kan i värsta fall leda till döden. Men någon allmän screening för kvinnor finns inte.
– Huvudförklaringen är att sjukdomen är ovanlig hos kvinnor, säger kirurg Sverker Svensjö på Falu lasarett.

Annons

Hjärt-Lungfonden är positiv till att nästan alla landsting erbjuder allmän undersökning, så kallad screening, av pulsåderbråck i buken för män när de fyllt 65 år. Bråck innebär att kroppspulsådern vidgats till en sådan grad att den riskerar att brista, och stora bråck kan utgöra livsfara. Enligt Hjärt-Lungfonden har mellan fyra och sex procent av alla män mellan 65 och 79 år bråck på kroppspulsådern, vilket skulle motsvara mellan 800 och 1200 män i Dalarna. De allra flesta bråck är dock inte livshotande, och behöver inte heller opereras.

I Dalarna har man erbjudit screening av män sedan 2008, men inte av kvinnor. Kärlkirurg Sverker Svensjö har forskat om just kvinnor och kroppspulsåderbråck.

– Under 2008 och 2009 har vi undersökt 5000 kvinnor i 70-årsåldern i Dalarna och Uppsala. Skälet till forskningsprojektet var att det finns en brist på kunskap om den här sjukdomen hos kvinnor, och om kvinnor kan ha nytta av screening.

Den rådande uppfattningen att sjukdomen är så ovanlig bland kvinnor att de ska exkluderas från allmän screening bekräftades i studien.

– Pulsåderbråck i buken är en sjättedel så vanligt hos kvinnor som hos män, och kvinnorna är dessutom betydligt äldre och sjukare än män när de drabbas. För att kunna förebygga så behöver man göra en operation. Det är inte givet att man klarar det i högre ålder.

Resultaten av Sverker Svensjös forskning är ännu inte publicerade, men en påbyggande studie har redan påbörjats om kvinnor ska bli föremål för selektiv screening. Troligen kommer en sådan screening i så fall att rikta sig till kvinnor som är rökare eller före detta rökare.

– Sjukdomen existerar i princip bara hos kvinnor som har rökt eller röker. Av de 5000 kvinnor som vi undersökte hittade vi 20 pulsåderbråck, och 19 av de kvinnorna hade varit rökare. Siffrorna är väldigt talande för att rökning är en tydlig riskfaktor.

Sverker Svensjö tillägger att andelen män med bråck inte längre är så hög som fyra till sex procent.

– För 10-15 år sedan var förekomsten högre, men nu är det bara 1,7 procent av de 65-åriga männen som har bråck. Det var en överraskning. Det beror på att vi har blivit hälsosammare. De som får pulsåderbråck har också i regel andra kärlsjukdomar och löper bland annat högre risk för stroke. Blodtrycksmedicin och blodfettssänkande medicin har nog gett resultat. Vi har ett mycket bättre hälsotillstånd bland äldre i dag.

Vad gäller pulsåderbråck i buken hos kvinnor behövs ytterligare forskning.

– I denna sjukdomsgrupp är kvinnor sämre undersökta än män. Men det håller på att rättas till, säger Sverker Svensjö.

Mer läsning

Annons