Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarliga istappar i stan

Annons

Men det enda fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen Apollo 2, gjort är att sätta upp några bockar och varningslappar med texten ”Risk för snöras istappar”.
– Vi har faktiskt diskuterat i dag att vi om möjligt ska åtgärda istapparna, säger föreningens ordförande Stefan Brattander på tisdagen. Det har vi pratat om länge, tillägger han.
Ulf Persson är sekreterare i föreningen och har bott i kvarteret i flera tiotals år.
– Vi är förtvivlade. Så här extremt har det aldrig tidigare varit. I kväll (tisdag) ska vi försöka att knacka ner istapparna men eftersom det töar varje dag är det väl risk för att det snart blir nya istappar.
Han medger att föreningen hittills nöjt sig med att ställa ut bockar som varning och att bockarna stått ute ganska länge.
– Men ett tag stod bockarna där i onödan för då var det inga problem.
I en uppmärksammad dom den 26 maj i fjol slog landets högsta rättsliga instans, Högsta Domstolen, fast att fastighetsägare är skyldiga att undanröja istappar och snö som kan rasa ned.
Högsta Domstolen fastställde därmed domar som tidigare avkunnats i tingsrätten och i Svea hovrätt. En man dömdes för vållande till annans död till villkorlig dom och 60 dagsböter á 300 kronor.
Mannen företrädde ett företag som hade i uppgift att ansvara för snö- och isröjningsarbetet från taken vid ett antal fastigheter på Drottninggatan i Stockholm. Den 7 januari 2002 träffades en fotgängare så illa av ett nedfallande isblock att han avled.
I domen hänvisade Högsta Domstolen till en skrivning i ordningslagen. Enligt denna lag ”skall snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor eller liknande anordningar”.
Utan oskäligt dröjsmål, alltså.
Varför har inte Apollo 2, och för den delen andra fastighetsägare, följt lagen?
Det handlar i alla fall inte om okunskap, försäkrar föreningens ordförande Stefan Brattander.
– Vi är medvetna om lagen.
Sekreteraren Ulf Persson:
– Det känns väldigt obehagligt, vi har blivit tagna på sängen. Nu måste vi se till att hitta en långvarig lösning på problemet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons