Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig skadegörelse

Annons

För ett år sedan slog räddningstjänst och ambulanspersonal larm. Okynnesåkningen på utryckningsvägen mellan riksväg 70 vid Limsjön och Norsbro hade ökat markant.

Nu har en av bommarna körts sönder igen och ligger i delar.

- Den här vägen är ovärderlig för samhället. Det är 1000-tals hushåll i östra Leksand som är beroende av att vi kan komma fram snabbt, säger räddningschef Krister Ejeros och får medhåll av vice ambulanschef i Leksand, Christer Karlsson.

- Vi tjänar en minut i effektiv tid på att köra utryckningsvägen i stället för att åka in i Leksand och över järnvägsövergången om bommarna är uppe. Det kan låta lite, men kan också betyda oerhört mycket i våra sammanhang.

Skulle järnvägsbommarna vara nere kan det ta mellan fem minuter upp till en kvart och i bland ännu längre tid innan tåg har passerat och vägen är öppen igen.

- Därför måste vägen absolut vara kvar. Något annat alternativ finns inte! säger Ejeros.

Utryckningsvägen är byggd av kommunen för snart fem år sedan. Vägverket har godkänt den, även om man helst skulle se en annan lösning.

- Vi vill egentligen inte ha någon anslutning alls till riksvägen just där, men godkände det hela om det fanns bommar så ingen annan trafik kunde åka där, säger Kjell Nyman på Vägverket.

- Det är inte aktuellt att stänga utryckningsvägen i nuläget, men något måste göras. Kanske måste skyltningen bli bättre? föreslår han.

Krister Ejeros menar dock att skyltarna är i sin ordning.

- De som inte ser dem ska lämna både körkort och bil hemma! Vad vi behöver är låsta bommar med fjärrstyrd öppningsanordning.

Gatuchef Lars Svensson vid Leksand vatten håller som bäst på att ta fram kostnadsförslag på sådana bommar.

Hur mycket de kostar och vem som ska betala är dock oklart i nu läget.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons