Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig lek på skolgård

/

Annons

Lastbilen var på väg med målburar till skridskobanan mellan Söderbaumska skolan och det nybyggda bostadsområdet Gullvivan när olyckan inträffade. Föraren fick syn på barnen och bromsade in. Enligt föraren stod lastbilen stilla när ett barn rutchade in mellan hjulen med sin madrass. Det andra barnet träffade lastbilens ena hjulsida.

– Barnen var omtumlade och grät. Ett av dem hade ett blödande sår i ansiktet, förklarar Söderbaumska skolans rektor Petra Erkelius i sin tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.

– Chauffören blev chockad och klev ur lastbilen först när han hämtat sig och säkrat sitt fordon, säger Peter Garvö vid kommunens trafik- och fritidsförvaltning.

Enligt Garvö har Söderbaumska skolans pulkbacke länge varit en olämplig lekmiljö eftersom den mynnar rakt ut i tillfartsvägen som löper intill skolans parkeringsplats. Han vill att barnen slutar leka i slänten och att skolan planterar en skyddande häck.

Petra Erkelius däremot, föreslår att tillfartsvägen förses med en bom eller rent av flyttas till det nybyggda bostadsområdet.

– Allt är bättre än att åka på vår skolgård, säger hon.

Men enligt Garvö är det ett orealistiskt förslag att flytta vägen som också används av skolan för andra transporter.

Efter tillbudet har Petra Erkelius gjort en rutinmässig anmälan till Arbetsmiljöverket. Hon har också initierat ett samtal med personal och föräldrar om säkerheten på hela skolområdet.

Kommunens trafik- och fritidsförvaltning har också agerat kraftfullt. Bland annat ska en ny checklista tydliggöra säkerhetskraven vid kommande upphandlingar, alla leveranser till isbanorna ska framöver ske före skolstart, och rutinerna för leveranser till isbanorna ska förändras så att de sköts av samma entreprenör som sköter isbanorna.

– Vi tar seriöst på det här, säger Garvö som direkt efter tillbudet kallade till flera samtal och möten med de berörda entreprenörerna.

Han skickade också ett brev till alla kommunens skolor som uppmanas hålla barnen borta från de arbetsfordon och maskiner som används vid skötseln av isbanorna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons