Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig fyrverkeripjäs återkallas

Se upp för fyrverkeripjäsen Bandit. Felkonstruerade pjäser finns i handeln inför nyår. Snabbstubinen är felplacerad och kan antända fyrverkeriet omedelbart.
– Det är livsfarligt, säger Åke Persson, expert på Brandskyddsföreningen.

Annons

Cirka 1 200 Bandit-pjäser har levererats till butiker av Svea Fireworks. Hur många som sålts är ännu okänt, men via tidningsannonser ska köparna varnas och uppmanas att återlämna alla Bandit-fyrverkerier.

– Man ska absolut inte använda sig av den. Har man en sådan här ska man definitivt gå tillbaka med den och få pengarna tillbaka, säger Åke Persson, som är expert på explosiv och brandfarlig vara.

Svea Fireworks uppmärksammades på konstruktionsfelet i samband med en olycka i Kristianstad nyligen. Sedan inventerades lagret och felet upptäcktes på flera pjäser av typen Bandit. Säkerhetsstubinen, som brinner en centimeter per sekund, har hamnat för nära den snabbstubin som normalt ska ligga gömd inne i rören och som brinner med cirka tio meter i sekunden. Det innebär att fyrverkeriet omedelbart kan skjuta i väg vid antändning.

– Det kan få förödande effekt. Den kan börja skjuta innan man hinner förflytta sig, säger Patrik Jansson, säkerhetschef på Svea Fireworks.

Bandit är en relativt stor pjäs, som kostar cirka 700 kronor. (TT)

Mer läsning

Annons