Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig bilsäkerhet

Annons

- Fullständigt chockerade uppgifter, säger NTF:s vd Brittmarie Utterström, om undersökningen som delvis gjort i Dalarna.

Informatör Rosemarie Örtlund och Siewert Andersson, chef på Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund, är överraskad, men inte förvånad över resultatet.

- Vi vet att det finns många som har sina barn i framsätet med inkopplade airbag, det är helt enkelt livsfarligt, en utlöst airbag är som en mindre handgranat, förklarar Rosemarie Örtlund.

Skulle olyckan vara framme, har barnet i framsätet inte en chans att klara sig.

En majoritet av föräldrar vill ha den främre passagerarplatsen tillgänglig för sina barn.

Men på grund av att många biltillverkare byggt ett säkerhetssystem, utan att samtidigt löst urkopplingen av krockkudden på ett tillfredsställande sätt, ställer det till problem för småbarnsföräldrarna.

På marknaden finns en rad olika alternativ. En del biltillverkare vägrar koppla ur passagerarkudden, andra gör elektroniska urkopplingar med nyckel, som bilägaren tar ansvar för.

- Vi får mycket samtal från oroliga föräldrar. Det finns en osäkerhet om problemen med barn och krockkuddar, säger Siewert Andersson, som menar att mycket av ansvaret ligger hos biltillverkarna.

På Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund tar man mycket allvarligt på problemet med barns säkerhet i i framsätet.

- Vi jobbar mycket med information, bland annat på mödrar- och barnavårdscentralen, där unga föräldrar får råd och tips om hur man ska gå tillväga för en ökad säkerhet, säger Rosemarie Örtlund.

Men trots information och pekpinnar, finns det fortfarande föräldrar som åker runt med sina barn i framsätet med krockkudden inkopplad, ett direkt hot mot barnens säkerhet.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons